Când nu ai caracter trebuie cel puțin să ai metodă

În postarea de astăzi mă voi referi la ultimele evoluții politice din România: de la problema demisiei parlamentarilor USL și până la declarațiile președintelui Băsescu. Sunt lucruri care vă interesează și pe dumneavoastră și care mă preocupă și pe mine. 
În ceea ce privește demisia parlamentarilor USL, în primul rând, așa cum a anunțat și președintele Victor Ponta nu există încă o decizie oficială la nivelul USL, sunt argumente atât pro, cât și contra. Va trebuie să cântărim foarte bine și să luăm o decizie rațională și realistă. Gestul unor parlamentari de a-și anunța demisia este unul lăudabil și plin de idealism, numai că nu știu dacă este și eficient în lupta noastră politică cu PDL și Traian Băsescu. Personal, sunt adeptul realismului politic și mai puțin al idealismului: nu putem să ne aruncăm într-o decizie, fără a cunoaște exact consecințele. Consecințe nu numai asupra partidelor, dar mai ales a democrației și a vieții sociale din România. Întrebarea mea este: ce putem obține dacă toți parlamentarii Opoziției, care reprezintă circa 47% din Parlament demisionează și care vor fi pașii următori?
Prin demisia noastră în grup nu va cădea nici guvernul, nu va pleca nici Băsescu, nici măcar nu se dizolvă parlamentul. Adică nu se va întâmpla nimic din ceea ce cere astăzi populația!
Fără nicio îndoială, suntem solidari cu strada. Dar vă întreb ce solicită strada? Demisia Opoziției sau demisia guvernanților? Protestarii de bună credință au ieșit în stradă pentru că sunt nemulțumiți de ceea ce a făcut Traian Băsescu și modul cum a guvernat PDL, nu pentru a-și manifesta nemulțumirea față de USL. 
Culpabilizarea generală este doar o strategie a PDL de fugi de responsabilitate. Acest aspect trebuie să nu-l pierdem din vedere, când analizăm situația.
Ce riscuri există în cazul unei demisii în bloc: plecăm noi din Parlament și rămân doar PDL, UDMR și UNPR. Guvernul poate decide să organizeze alegeri parțiale, la care USL nu va participa – nu putem face asta pentru că ne-am întoarce de unde am plecat. Și atunci vor crește sateliții PDL: Partidul Poporului, UNPR, Partidul lui Gigi Becali, eventual PRM, care vor deveni partide parlamentare, în timp ce USL va ajunge un actor marginal. Nu vom obținem altceva decât să ne autoizolăm.
Puterea poate opta însă și pentru a nu organiza alegeri parțiale și să aștepte alegerile din toamnă – cazul Colegiului domnului deputat Lakatos este cât se poate de sugestiv – nu se grăbesc să organizeze aici alegeri. În acest condiții, PDL, UDMR și UNPR vor deține majoritatea absolută a voturilor din Parlament. Conform Constituției, el poate funcționa mai departe și cu 270 de parlamentari (fără USL) și atunci, PDL va putea trece toate legile pe care le dorește, fără a avea o Opoziție reală. Vom avea atunci și vot prin corespondență, vom avea și reorganizarea administrativă, vom avea și o nouă lege a sănătății, poate la fel de proastă ca prima. Nu se va întâmpla altceva decât, transformarea Parlamentului în Marea Adunare Națională și compromiterea totală a parlamentarismului românesc și așa destul de slăbit. 
Din punct de vedere organizatoric, în perspectiva viitoarelor alegeri – nefiind partide parlamentare, PSD, PNL și PC nu vor putea desemna reprezentanți în Birourile electorale și nu vom putea monitoriza alegerile. Și de aici marele pericol al fraudării alegerilor, care și acum există, dar vă dați seama ce  s-ar întâmpla dacă PDL și UNPR ar ști că nimeni nu-i mai supraveghează!
Sunt de acord că demisiile noastre ar putea fi un semnal și o lecție de bun simț politic adversarilor de la Putere. Numai că am mari îndoieli că Puterea va reacționa precum s-ar aștepta oamenii cu bun simț, cei cu o anumită moralitate. Pentru că până acum au dovedit exact contrariul. Și atunci întrebarea mea este: cu nesimțiții te lupți cu mănuși sau folosești propriile lor arme? Din păcate, prin acest gest de bun simț nu avem cum să forțăm PDL să organizeze alegeri anticipate. 
Sunt de acord cu demisia din Parlament într-un singur caz: TOȚI parlamentarii – și din Opoziție și de la Putere să facă acest gest și să organizăm imediat alegeri anticipate!!!
Dacă nu se va întâmpla asta, eu sunt adeptul altor acțiuni politice și parlamentare: putem discuta despre boicot parlamentar, ieșirea în stradă a deputaților și senatorilor sau alte forme de protest. Dacă de exemplu, o lună de zile, parlamentarii USL nu se vor prezenta la lucrări, Puterea nu va putea trece nici un proiect legislativ din lipsă de cvorum, ceea ce cred că îi va durea mult mai mult decât dacă ar scăpa de prezența noastră. 
 
Aseară, președintele Băsescu acuza Opoziția de o ”veselie a demolării”. Întrebarea mea este: ce a construit Traian Băsescu în ultimii 7 ani? Ce au construit Emil Boc și PDL de când stăpânesc România? 
De şapte ani PDL și Traian Băsescu ne vorbesc, folosind cuvinte mari, despre "modernizarea statului". De şapte ani, Traian Băsescu și PDL ne dau lecţii. De şapte ani însă nu se întâmplă nimic… Vă întreb pe dumneavoastră ce s-a ales din marea reformă a lui Traian Băsescu? Astăzi, dezamăgirea în rândul societăţii româneşti este uriaşă. Sub guvernarea PDL şi a lui Traian Băsescu, România a stagnat, iar modernizarea mult promisă se mai lasă aşteptată. Sub regimul Băsescu-PDL, vorbim despre o şansă ratată pentru România. Aceasta este realitatea și de aceea românii sunt astăzi în stradă!
Albert Camus spunea la un moment dat: ”Când  nu ai caracter trebuie cel puțin să ai metodă”. Regimul Ceaușescu a fost unul fără caracter, dar măcar a avut metodă – a construit ceva în 25 de ani. E altă discuție cu ce preț! Regimul Băsescu este însă unul care nu are nici caracter și nici metodă! 
Mă întreb cum şi-l vor aminti viitoarele generaţii pe actual şef al statului și pe actualii guvernanți? Ce se va spune despre România pe care a condus-o Traian Băsescu, primul preşedinte-jucător al ţării? 
Din nefericire, în ultimii şapte ani, românii au "beneficiat" mai degrabă de discursuri populiste şi mai puţin de o guvernare competentă. Am avut parte de foarte mult praf în ochi şi foarte multe teme false de dezbatere. Cele cu adevărat importante, fie au fost uitate din discursul Puterii, fie au fost compromise. Traian Băsescu s-a vrut un preşedinte-jucător şi un lider vizionar. În ceea ce priveşte « jocul » preşedintelui, într-adevăr, românii au avut parte de foarte mult teatru şi circ (ultima reprezentație chiar ieri seară, iar pentru astăzi ne așteptăm la încă un episod), cu preşedintele Băsescu și premierul Emil Boc în rolurile principale.
Băsescu a mai declarat aseară, referindu-se la misiunea grea a noului ministru de externe că ”ceea ce voi clarifica în intervenția mea de mâine cu românii, să vă poată fi un support”. 
În primul rând, este de apreciat faptul că după două săptămâni în care cetățenii au protestat în stradă, șeful statului și-a adus aminte că mai există și români care așteaptă o reacție. În al doilea rând, aștept cu interes cum se va întâmpla această ”intervenție”. Mă întreb de ce această lungă tăcere și ce mai poate clarifica Băsescu cu românii. Ne va spune oare care este ”reușita recunoscută internațional” cu care se tot laudă și el și Emil Boc? 
Românii sunt în stradă pentru că de Guvernul pare mai preocupat de lucrurile acestea abstracte și generale, gen deficit bugetar sau stabilitate economică, pe când, nivelul lor de trai foarte concret se degradează pe zi ce trece, corupția crește la cote alarmante și asta după 7 ani de lută anticorupție, serviciile publice sunt din ce în ce mai slabe… Vreți exemple de cât de bine și profesionist a fost ”guvernată” România sub Boc și Băsescu? Vă dau doar două dintre cele recente, lista fiind deschisă: joaca cu taxa auto pe nervii și banii șoferilor și legea reformei în sănătate (retrasă după scandalul Arafat), o altă joacă a Guvernului de data asta însă și mai grav, pe sănătatea tuturor românilor! Sunt curios dacă în ”intervenția” sa, președintele Băsescu va lămuri oare incompetența și lipsa de transparență a Guvernului său?  

24 ianuarie – Ziua unirii Moldovei cu Țara Românească

Marcăm astăzi 153 de ani de la un moment important al istoriei statului român: ziua unirii Ţării Româneşti cu Moldova. În condiții normale, astăzi ar fi trebuit să fie o sărbătoare. Mi-ar fi făcut să scriu despre semnificațiile acestui moment, despre curajul și viziunea liderilor politici de atunci, despre împlinirea unui vis național sau despre reformele esențiale ale statului care au început atunci. Numai că, din păcate, astăzi trăim vremuri în care nu prea mai ai motive să sărbătorești. Românii o duc din ce în ce mai rău și au ajuns să-și strige nemulțumirea în stradă. Consternați de lipsa de performanță guvernamentală, ei protestează în fiecare zi pe stradă, iar puterea politică se face că nu aude nimic. 
 
În 1859, liderii politici au realizat o uniune politică a celor două principate istorice, iar un rol esențial în acest proces de unificare l-au avut Adunările parlamentare de atunci de la Iași și din București. Dând dovadă de solidaritate, înțelepciune și viziune, parlamentarii din Moldova și Muntenia au votat pentru un singur domnitor. Ei l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza, cel care va deveni unul dintre întemeietorii statului român modern. Mă întreb unde au dispărut astăzi solidaritatea, înțelepciunea și viziunea liderilor care ne conduc?
 
Mesajul protestelor din București și din celelalte orașe ale României este unul cât se poate de direct: românii nu mai au încredere în PDL, Emil Boc și Traian Băsescu! Iar când cetățenii nu mai încredere în guvernanți, înseamnă că aceștia sunt ilegitimi. Ei nu mai sunt guvernanți democratici, ci uzurpatori ai puterii politice. Nu mai guvernează pentru popor, ci împotriva acestuia! 
 
Ziua de 24 ianuarie are și o a altă semnificație, nu doar unirea principatelor române. În 1862, în această zi Parlamentul unic al României își deschidea primele lucrari, Alexandru Ioan Cuza proclamând unirea definitivă a Principatelor! Așadar, unirea a fost până la urmă și o primă victorie a parlamentarismului românesc! 
Astăzi, sub regimul domnilor Boc și Băsescu, ”asistăm la o sfidare fără precedent a rolului Legislativului, ca factor de control şi legiferare în România. (…) Practica generalizată a ordonanţelor de urgenţă reprezintă, poate, cea mai importantă modalitate de compromitere a funcţiei legislative a Parlamentului. (…) Sustragerea de la dezbaterea parlamentară a celor mai importante legi care afectează viaţa publică şi viaţa cetăţenilor, în general. (… ) Peste 80% din actele aflate pe ordinea de zi a Camerelor sunt proiecte de lege de aprobare a unor ordonanţe sau, eventual, de ratificare a unor acorduri internaţionale. Legile adevărate sunt, de fapt, dezbătute la Palatul Victoria şi nu în Parlamentul României. Parlamentul a devenit anexa Guvernului, fiind utilizat doar ca un decor, pentru a legitima acţiunile şi practicile abuzive ale Guvernului României”.
Contrar poate așteptărilor dumneavoastră, citatul anterior nu este din vreun discurs al domnilor Victor Ponta sau Crin Antonescu. Fragmentul a fost luat dintr-un discurs al domnului Emil Boc! Se întâmpla în 2003, când domnia sa în calitate de lider al Opoziției și apărător al parlamentarismului din România acuza guvernul Năstase de toate relele din țară. De atunci, singura schimbare este că domnul Boc nu mai este în Opoziție, ci a ajuns premier, poziție din care comite aceleași greșeli pe care le reproșa adversarilor săi politici de acum opt ani.
 
Avem de a face cu ipocrizie sau cu incompetență, vă las pe dumneavoastră să judecați! Eu am vrut doar să semnalez un lucru extrem de grav pentru democrația românească: degradarea continuă și accentuată a parlamentarismului românesc. Am ajuns în situația anormală ca Executivul să dicteze Legislativului ce să facă, cum să facă și când să facă. Avem cel mai mare număr de ordonanțe de urgență emise într-un an, iar Cabinetul Boc a făcut ca angajarea răspunderii guvernului să devină regula și nu excepția. Mai mult decât atât, parlamentarii din arcul guvernamental nu sunt lăsați să-și exercite dreptul la vot la moțiunile de cenzură. Sunt ținuți în băncile parlamentului, precum oile în țarc! Stau să mă întreb, oare cum ne-ar judeca parlamentarii din 1859 care au votat alegerea lui Cuza? Oare ce ar spune ei despre aceste tehnici și atitudini antidemocratice?  
 
Astăzi în România, avem de a face cu o problemă politică, iar soluția este tot una politică: alegerile anticipate și formarea unui nou guvern de profesioniști! PDL respinge ideea alegerilor anticipate, fluturând steagul stabilității politice. În realitate PDL se agață de putere cu orice preț. Despre asta este vorba, nicidecum despre instabilitatea țării. Haos este acum sub guvernarea domnilor Boc și Băsescu, și nicidecum din cauza alegerilor anticipate! 

(24.01.2012 – Oradea – Piața Unirii)

Protest spontan la Oradea

Astăzi am ieșit în stradă la un protest spontant organizat în Oradea în fața Prefecturii Bihor. Începând cu ora 16 în Parcul Traian ne-am strâns circa 750 de persoane, venite din toate colțurile județului: de la Oradea, din zona Beiuș, Salonta, Marghita și Săcuieni.

 

Am făcut acest gest pentru că cred că, dincolo de dezbaterea politică de idei, rolul Opoziției este și de a canaliza energiile din societate și de a le direcționa politic, mai ales atunci când Puterea se dovedește a fi surdă la vocea oamenilor. Partidele din Opoziție au un rol mobilizator: cetățenii trebuie să simtă că nu sunt abandonați, că pot conta pe cineva care să le fie purtător de mesaj și până la urmă – după alegeri democratice – să preia aceste probleme pe propria agendă și să încerce să le găsească soluții.

Consider că fiecare cetățean are dreptul la opinie și are dreptul de a și-o manifesta inclusiv ieșind în stradă și protestând împotriva guvernanților. Este un drept fundamental într-o democrație, la fel precum dreptul la alegeri libere și corecte.

  Aroganța de care dau dovadă miniștrii și reprezentanții Puterii, lipsa lor de profesionalism în actul guvernării au făcut ca românii să-și piardă orice speranță. Vorbim în România ultimilor doi ani despre o banalizare a răului și ce e mai rău despre lipsa unei perspective care să ne dea o speranță. Avem nevoie de această speranță cu care să putem porni mâine să reconstruim ce s-a distrus în această perioadă. Cel mai mare rău este pierderea acestei speranțe că aici în România ne poate fi bine împreună. Guvernanților actuali desigur că le convine fatalismul instaurat în societate: pentru ei este mult mai ușor astfel să ne controleze și să ne umilească acționând fără a fi în pericol de a fi trași la răspundere. Regimul Băsescu-Boc nu guvernează, ci stăpânește țara; e un Guvern infailibil, condus de un despot "luminat" în care însă nimeni nu mai are încredere. Românii și România au însă nevoie de un Guvern și un președinte în care să aibă încredere: actualul Guvern și actualul președinte au pierdut definitiv încrederea cetățenilor și de aceea sunt total lipsiți de legitimitate. 

Până la urmă, scopul acestor mișcări de stradă este de a arăta ”majorității tăcute” a românilor că mai există o speranță. Că mai există o licărire de bine și că nu trebuie să ne resemnăm și să acceptăm tot ceea ni se întâmplă. Argumentul că toți politicienii sunt la fel și că indiferent cine va veni la Putere nu se va schimba nimic în țară este o mare minciună răspândită de PDL doar pentru a se menține la Putere. Pentru că niciodată lucrurile nu au mers atât de rău în țara asta după 1989; niciodată ignoranții și neamurile proaste nu au avut atât putere cât au căpătat acum în vremea PDL; niciodată nu am avut o guvernare atât de cinică și mincinoasă; niciodată corupția nu a fost atât de extinsă precum astăzi sub Băsescu și Boc. 

 

Soluția la problemele actuale este una politică: alegerile anticipate și formarea unui nou guvern de profesioniști! PDL respinge ideea alegerilor anticipate, fluturând steagul stabilității politice. În realitate PDL se agață de putere cu orice preț, inclusiv trecând peste valorile și principiile democratice. Despre asta e vorba, nicidecum despre instabilitatea țării. Haos este acum în România și este generat de guvernarea ”competentă” a domnilor Băsescu și Boc. Alegerile democratice anticipate nu pot decât să scoată România din fundătura în care a fost adusă de PDL și acoliții săi și să o repună pe drumul democrației! 

 

Dialog și democrație

Așa cum au spus-o și liderii noștri naționali, există toată solidaritatea noastră pentru oamenii care au ieșit în stradă fără să-i cheme nimeni și care protestează pașnic și în mod civilizat. Nu noi cei din USL am pornit aceste manifestații; ele sunt mișcări spontane, expresie a disperării cetățenilor și a nemulțumirilor foarte mari acumulate de-a lungul ultimilor doi ani de guvernare Băsescu-Boc.

Dacă oamenii vor dori să ieșim și noi pe stradă, o vom face. Cred însă că actuala situație poate fi dezamorsată doar prin dialog politic și utilizând instrumente democratice. 

USL strânge semnături pentru înlăturarea lui Traian Băsescu

USL strânge semnături pentru înlăturarea lui Traian Băsescu!
Primul pas – online, alături de cei care deja susțin că Traian Băsescu este principalul vinovat pentru starea României de azi.
Înscrie-te pe această lista, iar USL va ține cont de mesajul tău!
Nu trebuie să își dai toate datele online, pentru că nu este sigur, dar echipele noastre te vor contacta!
O Românie corectă, o Românie de bun-simț incepe cu acest pas!
Vino alături de noi!
 

USL face apel la încetarea violenţelor şi cere alegeri anticipate

Manifestaţiile de protest din aceste zile ne arată clar că suntem în faţa unor tensiuni majore care se manifestă printre aceste forme de protest. De violenţe nu se fac vinovaţi miile de oameni care au protestat paşnic. Este vorba de revendicări legitime care nu au primit un răspuns de la cei care au avut obligaţia să-l dea. Nu avem preşedinte, nu avem prim ministru, nu avem Guvern. Avem nişte jandarmi în care a fost pusă autoritatea statului
Uniunea Social Liberală face apel la calm, la încetarea violenţelor şi un apel la jandarmi să distingă între protestatarii paşnici şi cei violenţi. Cerem un răspuns de la preşedinte. Să-şi intre în al 12-lea ceas în atribuţii, să le răspundă oamenilor aflaţi în stradă.

PSD și PNL nu s-au implicat în acesta proteste dar suntem alături de ei. Acţionăm în convergenţă cu cererile lor. Există o soluţie politică pentru aceste acţiuni – alegerile anticipate.
Trebuie să căutăm formule exacte, corecte şi coerente. USL cere începerea procedurilor pentru declanşarea alegerilor anticipate. Dacă parlamentul a fost desfiinţat de puterea dictatorială a lui Traian Băsescu, s-a ajuns la proteste de stradă. Toţi aceşti oameni sunt exasperaţi, la capătul răbdării. Numitorul comun al tuturor aceşti oameni este "nu se mai poate". Soluţia sunt alegerile anticipate.
 
Vom avea şi mâine reuniuni, vom vedea care este răspunsul puterii. Începând de mâine vom cere şi membrilor şi susţinătorilor noştri să se alăture paşnic protestului.
 
(extrase din conferința de presă a co-președintelui USL, Crin Antonescu din 15 ianuarie 2011) 

Imagini vizită Victor Ponta la Oradea

Am adăugat o galerie foto a vizitei de ieri a domnului Victor Ponta la Oradea. Alături de domnul președinte al PSD, din echipa care a sosit la Oradea au făcut parte doamna profesor Ecaterina Andronescu și domnul Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD.

 

Conferință de presă la sediul PSD Bihor

 
 
Întâlnirea de la Primăria Oradea cu activul PSD Bihor  
 

 
 

 
 

Emisiune TVS și vizită Victor Ponta

Fiind prima postare din acest an, permiteți-mi să vă urez încă odată un călduros La Mulți Ani! Doresc să vă anunț pe această cale despre evenimentele acestei săptămâni. 
 
Astăzi de la ora 18.30, sunt invitat la emisiunea "Ediția de  seară", realizată de Octavian Haragoș, la  TVS Oradea. Principalele teme de discuție vor fi reforma în sistemul de sănătate și starea învățământului românesc.
Mâine, 11 ianuarie așteptăm în Bihor vizita domnului președinte al PSD, Victor Ponta. Domnia sa va fi însoțită în această vizită de lucru de vicepreședinții, Ecaterina Andronescu și Ilie Sârbu.