Echipa, nu vedete!

Una din tezele propuse pentru viitorul Statut al PSD este cea referitoare la modul de alegere a conducerii centrale a partidului.

 

In actualul Statut, sunt alesi in Congres prin vot individual presedintele, secretarul general si vicepresedintii. Ce-mi doresc pentru noul Statut? Sa alegem in Congres, prin vot direct, presedintele si o data cu el si ECHIPA lui de conducere! Sa vedem care sunt motivatiile pentru care consider ca acest mod ar fi benefic pentru PSD.

 

In primul rand, atat alegerile prezidentiale din 2004 cat si cele din 2009 au aratat ca multi dintre vicepresedinti au uitat ca fac parte din ECHIPA de conducere a partidului si in loc sa traga toti pentru castigarea alegerilor au preferat sa fie spectatori si sa astepte pierderea alegerilor pentru a "devora" liderul si a face demersurile necesare pentru a-l schimba. Se simtea vreun vicepresedinte vinovat de pierderea alegerilor? Nu, niciodata. Chiar mai mult: ei sunt cei mai aprigi critici ai pierderii alegerilor si a "starii" social-democratiei romanesti. Erau vicepresedintii in pericolul de a nu mai fi alesi? Nu, pentru ca fiind cei mai cunoscuti membri PSD, de ani buni in conducere, la orice Congres de alegere prin vot individual tot ei ar fi alesi. Nu au lucrat ca o echipa ci ca o multime de personalitati care au idei diferite, drumuri diferite si interese diferite!

 

Din aceaste cauze, sunt adeptul trecerii la un alt sistem de alegeri: sa alegem in Congres presedintele si o data cu el si ECHIPA lui de conducere. Poate ca am avea astfel vicepresedinti mai putin cunoscuti dar cu siguranta am avea o ECHIPA care ar lupta impreuna pentru castigarea alegerilor! Cu siguranta Partidul ar fi mai puternic. Dupa un proces electoral, ar fi analizata ECHIPA, nu numai liderul iar la pierdere ar pleca impreuna! Toate deciziile s-ar lua in Biroul Politic National si intalniri de grupulete prin diverse locatii. Ce probleme ar putea sa apara cu un astfel de mod de alegeri?

 

O critica care se aduce acestui mod de alegere a conducerii partidului este legata de pericolul de "rupere" a PSD, datorita frustrarii echipei care pierde. Nu cred ca exista acest pericol decat pentru cei care nu sunt cu adevarat social-democrati. Apartenenta la un partid politic nu tine de conducere ci de crez! Cine este membru al unui partid doar daca este in conducere poate pleca, nu va lupta niciodata pentru binele partidului, el va lupta numai pentru binele lui (care pentru unii inseamna sa se piarda alegerile pentru a-l ataca pe presedintele pe care nu l-au invins in Congres).

 

O alta critica este legata de faptul ca unii lideri de mare valoare, care candideaza contra celui care castiga alegerile nu vor face parte din ECHIPA si vor ramane in afara conducerii partidului. Da, acest lucru poate fi o pierdere importanta, dar cred ca se poate gasi o solutie de cooptare a unora pe anumite posturi de conducere. Personal, nu cred ca este neaparata nevoie de a-i primi pe toti in ECHIPA de conducere, pentru ca, nu cred ca toti pot fi compatibili si dupa ce au fost adversari si si-au adus critici pe media si in Congres sa mai poata munci impreuna pentru un singur interes: al PSD. In fond, trebuie sa fim convinsi ca exista activitate de partid si in afara conducerii.

 

Care sunt avantajele certe ale alegerii ECHIPEI?

 

In primul rand, presedintele isi poate construi o echipa formata din oameni profesionisti, dar si compatibili intre ei, care vor lucra impreuna pentru a castiga lupta cu celelalte partide si de asemenea, daca exista eventual cineva care nu se integreaza in ECHIPA poate fi schimbat mult mai usor si nu prin intrunirea Congresului. Este exclus ca intr-o astfel de ECHIPA de conducere sa mai avem membri in Biroul Politic National care in campania electorala sa-si faca alt program iar apoi sa-i critice pe cei care au muncit in campanie. 

 

De asemenea, ECHIPA va fi construita de presedinte si pentru a satisface criteriul zonal: nu cred ca este bine ca sa avem zone mari care sa nu fie reprezentate in conducerea PSD. Acest lucru este insa imposibil de realizat in alegeri individuale, cand eu cred ca dispersia votului va fi foarte mare.

 

In final, cred ca problemele pe care le avem acum in Partid sunt cauzate si de faptul ca nu avem o ECHIPA de conducere. Sa ne gandim ce rezultate ar avea o echipa de fotbal formata din cele mai mari vedete fotbalistice, care insa nu-si paseaza mingea de frica sa nu marcheze unul care sa devina o vedeta mai mare!

 

Concluzia mea este una singura: ECHIPA, nu VEDETE!