Cine da cu piatra?

Astazi, domnul europarlamentar PSD Adrian Severin a facut publica o analiza proprie a rezultatelor alegerilor prezidentiale din 2009, laudand campania lui Traian Basescu si criticand tot ce a facut Mircea Geoana (atribuindu-i si actiuni care nu au fost ale presedintelui PSD). Trecand peste unele observatii foarte corecte, prezentate in studiul facut de domnul Severin, multe din ideile prezentate au fost deja postate pe blogul unui alt coleg de partid. Din pacate, domnul Adrian Severin nu a vorbit nimic despre contributia dumnealui in campania prezidentiala, iar eu cred ca ne putea prezenta ce actiuni de campanie a intreprins ca europarlamentar pentru ca romanii din tara si din afara tarii sa voteze Mircea Geoana. Altfel, e usor sa dai cu piatra. Dar sa nu cad si eu in greseala de a face analiza activitatii colegilor de partid pe blog. Sunt de parere ca putem discuta despre ideologie, despre statut, despre reforma partidului dar nu este bine pentru PSD sa ne devoram liderul pe blog-uri sau in emisiunile de televiziune. Un cetatean din Oradea chiar ma intreba saptamana aceasta ce sa mai creada cand cu o luna in urma ne prezentam candidatul ca pe singura sansa a Romaniei, iar dupa aceea ii cerem demisia pentru ca nu a reusit cu NOI impreuna sa obtina cateva zeci de mii de voturi in plus pentru a-l depasi pe Traian Basescu.

 

Presedintele Mircea Geoana a facut unele greseli, pe care le-a recunoscut si poate si altele pe care le putem discuta, dar asta in interiorul partidului si nu la televiziune! Inainte de orice atac la adresa unui coleg de partid ar trebui sa ne gandim daca noi am facut tot ce puteam face in ultima campanie electorala (si nu numai). Va veni vremea analizei din partid, cand aceasta intrebare va trebui sa le-o adresam tuturor!

 

Pentru ca unii afirma intr-una ca din 2005 partidul a tot pierdut, doresc sa le spun urmatoarele: din 2005 pana azi am avut alegeri locale in 2008, alegeri parlamentare in noiembrie 2008 si alegeri prezidentiale in noiembrie – decembrie 2009. Sa vedem putin si rezultatele acestora: la alegerile locale din 2008, PSD a obtinut cele mai multe mandate de primari si de presedinti de consilii judetene, adica a castigat alegerile locale. La parlamentarele din 2008, PSD a obtinut cele mai multe voturi (din pacate o lege facuta cu multe erori a facut ca cei de pe locul 2 sa aibe mai multe mandate de parlamentari) iar la prezidentialele din 2009, candidatul PSD a obtinut peste 5.200.000 voturi pierzand la aproximativ 70.000 de voturi (o diferenta de sub 1%) castigand voturile din interiorul tarii. In acesti ani au fost si doua alegeri europarlamentare: in noiembrie 2007 si in iunie 2009. Daca in 2007, PSD a otinut doar 23,11 % din voturi la alegerile europarlamentare din 2009 PSD a obtinut primul loc cu 31,07%. Sa adaugam si faptul ca in toti acesti ani, institutiile statului erau in mainile altora! Unde este tendinta de scadere a PSD?

 

Nu vreau sa se creada ca nu sunt constient de problemele pe care le are inca PSD-ul. Acestea sunt insa problemele noastre si va trebui sa le rezolvam fara influente de-ale partidelor adversare noua sau de pe la Cotroceni! In emisiunile TV si in presa scrisa ar trebui sa ne preocupam mai mult de adversarii nostri din exteriorul partidului si de adevaratele probleme ale romanilor: criza economica si financiara, bugetul prost construit, somajul in crestere, soarta pensionarilor, situatia din sanatate sau invatamant, etc.

 

Problemele de ideologie, de statut, de echipa de conducere sunt numai ale membrilor PSD, de la cel mai tanar si pana la cel mai experimentat!

Abureala politica sau o regretabila eroare?

A trecut aproape un an de la ultima mea postare pe acest blog. In fiecare saptamana promiteam celor apropiati ca voi incepe prin a-mi face un obicei din a folosi acest mijloc de comunicare si informare. Nu am reusit sa-mi tin aceasta promisiune pana azi cand o stire de presa ma obliga sa incep sa scriu!

 

Diverse site-uri de stiri, au publicat astazi o informatie conform careia domnul senator Miron Mitrea ar fi discutat cu mine si ar avea sprijinul meu in demersurile sale de schimbare a conducerii actuale a PSD. Informatie data ca venind de fapt dintr-o declaratie a senatorului Miron Mitrea!

 

Deoarece mai multi colegi m-au contactat nedumeriti pentru a ma intreba despre veridicitatea aceastei informatii, doresc, pe aceasta cale, sa le aduc la cunostinta tuturor ca nu am purtat nici o discutie pe aceasta tema, nici cu domnul Mitrea, si nici cu altcineva din asa-zisa echipa a dumnealui (daca exista o astfel de echipa). Cunoscandu-l pe domnul Mitrea, nu pot sa cred ca aceasta informatie a plecat de la dansul, altfel l-as acuza pe bune dreptate de "abureala" politica. Fiind un membru marcant al PSD si fost ministru in guvernul Nastase, domnul Mitrea este un om pe care il respect, ceea ce nu inseamna insa ca sunt de acord cu recentele sale actiuni politice! Ma voi limita deocamdata la crezul ca informatia aparuta in presa este datorata unei regretabile erori a celor care au publicat-o!

 

Pentru a nu lungi prea mult acest subiect: Nu cred in aranjamente facute pe culoarele Parlamentului si nici in teoria conform careia trebuie sa ne devoram Presedintele pentru ca Partidul Social Democrat sa mearga inainte.  

 

Punctul meu de vedere este ca Partidul Social Democrat are o echipa de conducere, din care fac si eu parte, iar Congresul va stabili ce modificari se vor face in aceasta echipa. Mircea Geoana a avut 5,2 Milioane de voturi, cu doar 70 de mii mai putin decat cel declarat Presedintele Romaniei! Desigur, cauzele pentru care nu am castigat noi alegerile vor trebui analizate in organizatiile PSD si in toate forurile de conducere, insa sigur vina nu apartine unui singur om. Doresc sa le amintesc tuturor ca in 1996 tot noi am pierdut alegerile. Atunci, nimeni nu a cerut schimbarea liderului si bine s-a si facut pentru ca in 2000, cu acelasi candidat din 1996, am revenit la conducerea tarii! E bine, deci, sa NU ne pripim si sa nu ne devoram intre noi.

 

Adversarii nostri sunt in afara partidului si nu in interiorul lui.