Prestațiile sociale sunt acordate în considerarea calității copilului, nu a părintelui

Chiar dacă parlamentarii USL sunt în protest, asta nu înseamnă că nu ne facem treaba în Parlament (aşa cum în mod mincinos unii reprezentanţi ai PDL încearcă să acrediteze ideea). Pentru a vedea cum înţelegem noi să reprezentăm interesele oamenilor care ne-au trimis acolo aş vrea să vă prezint activitatea mea parlamentară din această săptămână.
 
Săptămâna aceasta, personal am adresat două întrebări miniştrilor sănătăţii şi ai protecţei sociale pe tema revizuirii listei. Pe acest subiect am avut și o declarație politică și am și scris deja, de aceea nu voi relua argumentele.
De asemenea, am avut şi o interpelare la adresa premierului Ungureanu pe o temă la fel de sensibilă: Ordonanța de Urgență a Guvernului 124/2011 care prevede sancțiuni pentru persoanele care beneficiază de prestații sociale şi nu plătesc taxele şi impozitele locale. 
Am făcut acest lucru pentru că mi se pare nedrept şi ilegal să pedepseşti nişte copii pentru greşelile părinţilor. Copilul nu are nicio vină pentru faptul că părinții săi nu și-au achitat datoriile față de stat!
Prestațiile sociale vizate de suspendare prin OUG 124 sunt cele reglementate de următoarele acte normative :
1. Legea 416/2001 privind venitul minim 
2. Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii
3. Ordonanța de Urgență a Guvernului 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului 
4. Legea 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei
 
Sancțiunile reglementate vizează persoanele adulte plătitoare de taxe și impozite locale, însă victime colaterale sunt și ceilalți membrii de familie, cel mai adesea copiii. 
Alocația de stat, conform definiției legale stipulate în art. 1 din Legea 61/1993, este o formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare. Este evident că Ordonanța de Urgență a Guvernului 124/2011 intră în contradicție nu numai cu articolul de lege menționat anterior ci și cu art. 49 din Constituția României în care este statuat regimul special de protecție și de asistență în realizarea drepturilor lor. Totodată, Legea 277/2011 instituie alocaţia pentru susţinerea familiei ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Actul normativ prevede sancțiuni proprii în cazul în care copilul absentează de la școală. Astfel, alocația de susținere a familiei este diminuată cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe; respectiv cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe. Această prestație socială este acordată în considerarea copilului, pentru stimularea participării acestuia la procesul educațional. Situația este aceeași și în cazul Ordonanței de Urgență a Guvernului 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului.
 
În interpelarea mea către domnul Ungureanu i-am cerut să analizeze de urgenţă situaţia şi să ia măsurile necesare pentru a o corecta, astfel încât încât alocația de stat pentru copii, alocația de susținere a familiei și indemnizația de creștere a copilului să fie exonerate de sancțiunile prevăzute de OUG124/2011. În cazul în care cei de la Putere vor fi din nou surzi la solicitările oamenilor, împreună cu colegii mei parlamentari din USL vom iniţia chiar noi procedura de modificare a legislaţiei în vigoare. 

Statul român trebuie să ajute bolnavii care au suferit atacuri vasculare cerebrale

Astăzi aş dori să atrag atenţia opiniei public asupra unei probleme sensibile ce afectează viaţa a mii de români care, în fiecare zi, trebuie să sufere din cauza nepăsării decidenţilor guvernamentali. Mă refer la necesitatea modificării Ordinului ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medicopsihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap.
 
De ce este nevoie de modificarea acestei liste? Pentru că este una discriminatorie şi lasă pe dinafară o categorie numeroasă de bolnavi: cei care au suferit atacuri vasculare cerebrale (AVC). E nevoie de modificarea legislaţiei pentru a se renunţa la enumerarea limitativă a sechelelor AVC şi pentru a se ajunge la includerea tuturor originilor/cauzelor de AVC în vederea încadrării în grad de handicap. 
 
De câţiva ani încoace, asistăm la o creştere alarmantă a incidenţei atacurilor vasculare cerebrale, atât la persoane de vârsta a treia, cât mai ales în rândul tinerilor, preponderent bărbaţi. În acest context, consider că este important ca autorităţile statului să îşi îndrepte atenţia asupra problemelor cu care se confruntă aceste persoane, respectiv familiile în a căror îngrijire se află. În cadrul unei întâlniri recente cu reprezentanţii Fundaţiei Ruhama din Oradea (una dintre cele mai active ONG-uri din judeţ) mi-au fost prezentate numeroase cazuri ale unor persoane care suferit astfel de atacuri şi care reclamă pasivitatea instituţiilor statului care ar trebuie să-i ajute. Statul român nu le oferă nici un ajutor financiar, sub forma indemnizaţiei de handicap bunăoară, întrucât Ordinul 762/1.992/2007 care reglementează problem nu include toate formele de atac vascular cerebral în rândul bolilor cu potenţial de încadrare în handicap. 
 
Consider ca inechitabilă o astfel de apreciere din partea autorităţilor statului întrucât este unanim cunoscut că atacul vascular cerebral generează sechele de o amploare atât de mare încât pacientul devine dependent sau semidependent de ajutorul membrilor de familie. Din studiile de caz realizate de specialişti cu bolnavii suferinzi de sechele AVC sau cu aparţinătorii sau membrii de familie, reiese că dosarele acestora au fost respinse sistematic de comisia de încadrare în grad de handicap pentru adulţi. Mai mult decât atât, cei care totuşi obţin certificatul de handicap sunt încadraţi pe alte considerente, ţinându-se seama de alte diagnostice mai puţin grave decât sechelele AVC (de exemplu poiliartrită reumatoidă, osteoporoză sau probleme oculare). S-a ajuns la această situaţie paradoxală pentru simplul motiv că aceste boli din urmă sunt reglementate de Ordinul 762/1.992/2007 privind criteriile medico psihosociale pe baza cărora se face încadrarea în grad de handicap, în timp ce sechelele AVC sunt enumerate cu caracter limitativ în cuprinsul aceluiaşi act normativ sub titlul ’’Afecţiuni neurologice’’
 
Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca statul român, consfinţit chiar de către Constituţie ca fiind unul social, să lasă neprotejată această categorie de bolnavi. Pentru a ne forma o imagine realistă, aş dori să vă dau doar câteva cazuri din judeţul Bihor care mi-au fost şi mie recent prezentate şi care ilustrează fidel drama prin care trec aceşti bolnavi, familiiile şi apropiaţii acestor. Pentru a proteja identitatea persoanelor, am să dau doar iniţialele acestora. 
 
În septembrie 2009 soţul doamnei R.F. a suferit un atac vascular cerebral. Peste încă două săptămâni a urmat un nou atac vascular. În urma acestora a rămas paralizat pe partea dreaptă. Costurile tratamentului se ridică la un cuantum lunar de circa 140 lei, sumă la care din trei în trei luni se adaugă încă 400 ron pentru Cerebrolysin, un adjuvant în sechele AVC. După multiple încercări, bărbatul a fost încadrat în gradul II de handicap, însă nu pentru sechelele AVC care îl ţintuiesc la pat ci pentru deficienţe de vedere. În fiecare an el trebuie să meargă la reevaluare în ciuda faptului că e paralizat. Cumnatul doamnei R.F este în aceeaşi situaţie.
Un alt caz este soţia domnului P.L.  care a suferit un atac cerberal, necesitând o intervenţie chirurgicală. Domnul doctor M.D s-a ocupat de operaţie, şi ulterior de întocmirea dosarului de încadrare în grad de handicap. Tentativa de încadrare în handicap s-a soldat însă cu un eşec, comisia pentru adulţi din cadrul Direcţiei Generale de Asisitenţă Socială şi Protecţie a Copilului respingând dosarul doamnei pe motiv că sechelele AVC nu sunt prevăzute în Ordinul 762/2007 privind criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se realizează încadrarea în handicap. Cu toate că este paralizată complet, încadrarea în handicap s-a reuşit doar în baza unui alt diagnostic: poliartrită reumatoidă, boală de care doamna suferă de aproximativ 15 ani.
Cel de-al treilea caz este este al doamnei U.O.  care are un tată în vârstă de 86 de ani, suferind de demenţă vasculară-senilă şi hemipareză stângă ca urmare a trei atacuri vasculare cerebrale. Două persoane trebuie să îl ridice pentru a-l aşeza în scaunul cu rotile. Preţul lunar al mediacemtelor se ridică la aproximativ 370 lei. 
Şi domnul K.S. de 65 de ani are aceeaşi boală ignorată de autorităţi. El a suferit o lovitură la cap ca urmare a aluncării pe gheaţă. În aceeaşi zi,  în timp ce tăia lemne pentru nişte cunoştinţe a leşinat. Persoanele de faţă au chemat salvarea, diagnosticul medicilor fiind contuzie cerebrală gravă, fractură bază craniu, contuzie facială cu fractură maxilar stânga, encefalopatie post traumatică şi toxică, HTA formă severă. În prezent, domnul este paralizat pe partea stângă.  S-a încercat încadrarea în grad de handicap însă comisia din cadrul DGASPC Bihor l-a refuzat. Familia trebuie să investească sume mari pentru a achiziţiona lunar scutece şi medicamente.
Sora domnului L.T., în vârstă de 78 de ani, a suferit un AVC în urmă cu 10 ani. În prezent este paralizată pe partea dreaptă şi se deplasează foarte greu. Femeia nu are alţi aparţinători decât fratele: soţul a murit în urmă cu doi ani, iar copii nu are. Tratamentul post AVC este compus din patru feluri de medicamente în cuantum lunar de 300 lei (compensate), zilnic având nevoie de scutece. Încadrarea în handicap nu a fost posibilă, astfel că este îngrijită prin bunăvoinţa familiei fratelui.
Ultimul caz la care aş dori să mă refer este cel al soacrei doamnei D.V. care a suferit un atac vascular cerebral în urma cu 8 ani. De atunci este paralizată şi are tulburări de vorbire, posibil demenţă vasculară. Medicamentele, scutecele, schimbarea sondei, şerveţelele, serviciile de îngrijiri la domiciliu se ridică la un cuantum lunar de minim 1500 lei. Nici în cazul dumneaei încadrarea în handicap nu a fost posibilă.
 
Mă opresc aici cu exemplele. Cred că sunt suficiente pentru a ne da seama de gravitatea situaţiei şi pentru a ne mobiliza în vederea modificării de urgenţă a listei cu criteriile medicopsihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap. Aceşti oameni au nevoie de ajutorul notru, au nevoie ca statul român să intervină şi să-i protejeze. Nu putem rămâne indiferenţi şi trebuie să-i sprijinim. Nu putem să ignorăm aceste cazuri şi să-i abandonăm pe aceşti oameni, mai ales că soluţia la problema lor ţine de o simplă decizie administrativă, ţine până la urmă de bunăvoinţa şi pixul decidenţilor guvernamentali. Din punct de vedere al procedurilor parlamentare, personal am sesizat deja miniştrii responsabili – cel al sănătăţii şi al protecţiei sociale – şi aştept de la domniile lor o reacţie promptă.

Biserica de lemn din Lazuri de Beiuș are nevoie de reparaţii urgente

Luni am adresat o interpelare domnului Kelemen Hunor, ministrul culturii și patrimoniului național privind situația Bisericii de lemn din comuna Lazuri de Beiuș, una dintre cele mai vechi astfel de biserici din România. 

Conform surselor istorice, biserica a fost ridicată în două perioade diferite, amândouă necunoscute: cea dintâi probabil în evul mediu (secolele XIV-XVI), iar cea din urmă probabil în secolul al XVIII-lea. Ea se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01165. Din păcate, ultimele lucrări de renovare la acest monument datează de mai bine de trei decenii – în 1975 s-a schimbat șindrila de pe acoperiș – astfel încât, astăzi, biserica se află într-o stare avansată de degradare. Șindrila este căzută într-o parte a edificiului, iar într-o altă parte este exfoliată, astfel încât, apa se infiltrează foarte des, distrugând monumentul. 

Având în vedere valoarea istorică a acestui monument și ținând cont de puterea financiară slabă a comunității locale de a-l renova, l-am rugat pe ministrul de resort să ia toate măsurile necesare, inclusiv de natură financiară pentru a salva acest monument istoric atât de valoros atât pentru comuna Lazuri de Beiuș, cât și pentru patrimoniul național al României.

 

Subvenţii liceu şi energie din surse regenerabile *UPDATE

Săptămâna aceasta am adresat o întrebare ministrului educaţiei pe marginea articolului 85, alineatul 2 din Legea Educaţiei Naţionale care prevede că: „Statul subvenţionează toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din mediul rural sau din grupuri socio-economice dezavantajate, precum şi pentru cei care frecventează şcolile profesionale. Modalitatea de subvenţionare se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.”

 

Chiar dacă Legea Educaţiei Naţionale a intrat în vigoare deja de opt luni de zile, nici până la această oră categoriile menţionate nu pot beneficia de drepturile lor legale, pentru că Guvernul României nu a adoptat încă o hotărâre pentru punerea în aplicare a LEN. Având în vedere că pe website-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (www.edu.ro) există un proiect de hotărâre postat încă din data de 3 iunie 2011 care reglementează „programul naţional de protecţie socială, numit Subvenţia Pro Studium”, l-am întrebat pe ministru, de ce se întârzie atât de mult cu promovarea legislaţiei secundare pentru aplicarea articolului 85, alineatul 2. De asemenea, sunt curios să aflu data la care Ministerul Educaţiei va înainta Guvernului României această propunere de hotărâre.

 

Tot în această săptămână (luni) l-am interpelat şi pe primul ministrul al României în chestiunea sistemului naţional de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. După cum se ştie, valorificarea surselor regenerabile de energie reprezintă un obiectiv major în cadrul politicii energetice a României. Sistemul naţional de promovare a producerii energiei din surse regenerabile este reglementat de Legea 220/2008, modificată prin Legea 139/2010, precum şi de legislaţia secundară elaborată de Autoritatea Naţională de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), instituţie publică autonomă în subordinea primului-ministru. Cu toate acestea, legislaţia românească nu este totuşi aplicabilă. Conform legislaţiei Uniunii Europene, un astfel de sistem de promovare este de natura ajutorului de stat sau susceptibil ajutorului de stat, astfel încât pentru aplicarea ei este necesară autorizarea prealabilă a Comisiei Europene. Conform informaţiilor furnizate de ANRE, România a obţinut în februarie 2011 invitaţia Comisiei Europene de a demara procesul de notificare oficială în vederea obţinerii autorizaţiei. Au trecut de atunci opt luni de zile, iar sectorul rămâne, în continuare, blocat. Această întârziere mare în aplicarea legislaţiei generează mari probleme investitorilor din domeniu care au contractat credite, însă nu-şi pot demara proiectele. Din informaţiile primite la cabinetul meu parlamentar, o parte dintre aceştia se gândesc deja să-şi reorienteze afacerile peste graniţele României, ceea ce ar constitui o pierdere considerabilă pentru economia naţională. 

 

UPDATE:

 

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 12 octombrie o ordonanță pe baza căreia se va acorda ajutor de stat prin certificate verzi pentru producția de energie regenerabilă, transmite Mediafax. Legea va permite sprijinirea proiectelor în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, permițând investitorilor recuperarea investițiilor. Aceasta este vestea bună pentru investitorii din domeniu care au reclamat de mai multe ori întârzierea adoptării acestui act normativ.

 

Vestea proastă pentru consumatorii casnici este că această schemă va genera o creştere a tarifului la energia electrică de 2,5% începând cu anul viitor. Conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, cel mai mare impact va fi resimţit de populaţie în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.

 

Vizita ambasadorului Belgiei în Bihor

Din această seară şi până joi, Excelenţa Sa Beke, ambasadorul Belgiei la Bucureşti se va afla în judeţul Bihor la invitaţia mea în calitate de preşedinte al grupului parlamentar de prietenie româno-belgiană. 

Pe agenda domniei sale figurează mai multe vizite la obiective de investiţii realizate de belgieni în judeţului nostru. Aş enumera aici: CIOCOBEL INVEST şi ALBATEX din Beiuş, VPK Packing din Salonta, CONNECTRONICS şi H. ESSERS din Oradea. De asemenea, Excelenţa Sa va efectua o vizită şi la Complexul de servicii comunitare “Plopii fără soţ”, instituţie creată şi administrată de o fundaţie belgiană în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor.

Totodată vom avea întâlniri oficiale cu primarul municipiului Oradea, domnul Ilie Bolojan, prefectul judeţuluim domnul Găvrilă Ghilea şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, domnul Radu Ţîrle.

În programul alcăuit cu acest prilej mai figurează o plimbare prin centrul municipiului Oradea, precum şi vizitarea Parcului Natural de la Cefa. Vizita se va încheia cu o conferinţă de presă la Hotel Continental, urmată de un prânz de lucru cu investitorii belgieni. 

Întâlnire cu cetăţenii din Hidişelu de Sus

Duminică, 10 iulie am avut două întâlniri cu cetăţenii din comuna Hidişelu de Sus. Alături de mine au fost cei doi deputaţi ai PSD, doamna Sonia Drăghici şi domnul Ioan Roman, domnul consilier judeţean Ovidiu Copil şi domnul Ioan Beleneş, preşedintele organizaţiei PSD din comună.

Prima întâlnire a avut loc în localitatea Sîntelec, iar a doua în Căminul Cultural din localitatea Şumugiu. La aceste întâlniri au participat peste 100 de cetăţeni din cele două sate.

Principalele probleme semnalate de aceştia au fost: starea precară a drumurilor, lipsa dispensarelor medicale, starea reţelei de iluminat public şi a căminelor culturale (aşa cum se poate observa, de altfel, şi din galeria de imagini).

 

 
 

 
 

Raport activitate parlamentară (februarie – aprilie 2011)

Raportul de activitate parlamentară (februarie – aprilie 2011) prezentat în conferinţa de presă din 8 mai 2011

 

20 întrebări şi interpelări adresate miniştrilor Cabinetului Boc (Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri):

- Întrebare nr. 1578/a din 7.2.2011: Derularea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli

- Întrebare nr. 1578/b din 7.2.2011: Continuarea investiţiei de la Colegiul Agricol din Valea lui Mihai

- Interpelare nr. 1578/c din 7.2.2011: Situaţia spitalelor comasate şi reprofilate din judeţul Bihor

- Întrebare nr. 1616/a din 14.2.2011: Programul ,,Cornul şi laptele”

- Interpelare nr. 1616/b din 14.2.2011: Situaţia pensionarilor care sunt şi angajaţi cu contract de muncă

- Interpelare  nr. 1616/c din 14.2.2011: Situaţia pensionarilor care sunt şi angajaţi cu contract de muncă

- Interpelare nr. 1643/b din 21.2.2011: Normele de aplicare a Legii 151/2010 (Legea Autismului)

- Interpelare nr. 1690/a din 28.2.2011: Situaţia titularizării doamnei profesor Ileana Gulea

- Interpelare nr. 1690/b din 28.2.2011: Neregulile de la Universitatea din Piteşti

- Interpelare nr. 1721/a din 7.3.2011: Situaţia subvenţiilor pentru transportul feroviar de persoane

- Interpelare nr. 1721/b din 7.3.2011: Numirea Conducerii CNCS

- Întrebare nr. 1737/a din 21.3.2011: Neplata salariilor profesorilor din judeţele Botoşani, Suceava, Arad şi Giurgiu

- Întrebare nr. 1802/a din 4.4.2011: Transferarea unui post de secretar de stat la Ministerul Educaţiei

 

7 întrebări şi interpelări au rămas fără răspuns, dintre care 6 au depăşit perioada legală de răspuns de 2 săptămâni;

- Întrebare nr. 1643/a din 21.2.2011: Situaţia standardelor de integritate în cadrul MECTS

- Interpelare nr. 1737/b din 21.3.2011: Situaţia SC CONPET SA 

- Interpelare nr. 1793/a din 28.3.2011: Campania de diseminare a metodologiilor în vederea aplicării prevederilor Legii Educaţiei Naţionale

- Interpelare nr. 1802/b din 4.4.2011: Măsurile necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat MAI pe anul 2011

- Întrebare nr. 1821/a din 11.4.2011: Recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate

- Interpelare nr. 1856/a din 18.4.2011: Situaţia unităţii şcolare din comuna Lăzăreni, judeţul Bihor

- Interpelare nr. 1872/a din 26.4.2011: Situaţia contractului de proiectare şi execuţie reabilitare DN 79 Arad-Oradea

 

10 declaraţii politice

- Declaraţie politică nr. 1663/a din 7.2.2011: Sănătatea românească, în grea suferinţă

- Declaraţie politică nr. 1709/a din 14.2.2011: Ministrul educaţiei îşi bate joc şi de aplicarea Legii educaţiei

- Declaraţie politică nr. 1737/a din  21.2.2011: Generaţiile viitorului, generaţiile şpăgii? Pentru o educaţie morală a tinerilor

- Declaraţie politică nr. 1769/a din 28.2.2011: Ieşirea României din criză: acţiunile Guvernului Boc mint mai tare decât vorbele Guvernului Boc

- Declaraţie politică nr. 1777/a din 7.3.2011: Paradoxul depolitizării învăţământului sub mandatul ministrului Funeriu

- Declaraţie politică nr. 1828/a din 21.3.2011: Ministrul educaţiei sancţionează dascălii din România pentru curajul de a-şi cere drepturile legale

- Declaraţie politică nr. 1855/a din 28.3.2011: Preşedintele ANAF a făcut de râs administraţia publică românească

- Declaraţie politică nr. 1874/a din 6.4.2011: Boc şi Funeriu doboară noi recorduri de incompetenţă

- Declaraţie politică nr. 1902/a din 20.4.2011: Cabinetul Boc trebuie să redea Parlamentului prerogativele constituţionale confiscate

- Declaraţie politică nr. 1948/a din 27.4.2011: Despre onoare şi demisie în "vremea" lui Traian Băsescu

 

14 luări de cuvânt în plenul Senatului;

 

Am semnat şi susţinut Moţiunea de cenzură „Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate”, precum şi Moţiunea simplă "Agricultura falimentară, dar politizată";

 

Pe Ordinea de zi a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport s-au aflat în dezbatere următoarele iniţiative şi proiecte de lege:

- Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2011 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică

- Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.74/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei şi cercetării

- Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2011 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului

- Propunere legislativă privind stimularea înfiinţării de creşe şi grădiniţe private

- Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr.84/1995

- Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei (adoptat de Camera Deputaţilor)

- Proiect de lege privind pregătirea practică a studenţilor (adoptat de Camera deputaţilor)

- Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic (adoptat de Camera Deputaţilor)

-  Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.1/03.01.2008

-   Re-examinarea Legii pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000 

-   Raportul suplimentar privind Legea educaţiei naţionale

-  Raportul asupra stării sistemului naţional de învăţământ – 2010 (amânat din cauza absenţei ministrului Daniel Petru Funeriu)

 

Am semnat şase (6) iniţiative legislative

- Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare

- Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.15 din Legea nr.208/1997, privind cantinele de ajutor social

- Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, aprobată prin Legea nr.113/2010

- Propunere legislativă pentru modificarea art.11 alin.(1) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004

- Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.9 din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali

- Propunere legislativă de modificarea şi completarea Legii nr.202/1998, privind organizarea şi funcţionarea Monitorului Oficial al României, cu modificări şi completări, republicată

 

În această perioadă, am organizat audienţe la sediul cabinetului senatorial din Oradea şi am avut întâlniri cu cetăţenii din Beiuş, Drăgoteni, Sânnicolau Român, Vadu Crişului, Săcuieni şi Holod.

 

Detalii despre activitatea mea parlamentară se pot găsi pe website-ul Senatului (www.senat.ro) în secţiunea „Fişa Parlamentarului”. 

De ce se întârzie cu simplificarea procedurilor de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate?

Am rămas cu toţii sideraţi de povestea tânărului absolvent de universitate din Statele Unite ale Americii (universitate prezentă în Top 10 din lume) care a avut nevoie de patru ani pentru a-i fi recunoscute studiile universitare şi în Romania si care încă mai aşteaptă şi astăzi echivalarea doctoratului. De asemenea, ştim cu toţii că actualul ministru al educaţiei, domnul Daniel Petru Funeriu nu a reuşit nici până astăzi, deşi conduce MECTS de aproape 500 de zile, să-şi echivaleze studiile liceale şi universitare realizate în Franţa. Pe această temă de actualitate – recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate – am adresat săptămâna aceasta (11.04.2011) o întrebare către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Redau mai jos, conţinutul acestei întrebări parlamentare. 
"Stimate domnule ministru,
Recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate reprezintă o problemă spinoasă a învăţământului din România, iar simplificarea procedurilor prin care aceste documente pot fi echivalate în România a rămas şi până la această oră o problemă nerezolvată. 
În mass media au apărut recent relatări despre cazurile unor tineri absolvenţi ai unor universităţi de prestigiu din Europa şi Statele Unite ale Amercii care au avut nevoie chiar şi de patru ani pentru a le fi recunoscute studiile de licenţă şi masterat şi care încă mai aşteaptă şi astăzi echivalarea studiilor de doctorat. 
În acest context, aş dori să vă întreb, domnule ministru, în ce stadiu se găseşte platforma online pe care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) intenţionează s-o utilizeze pentru simplificarea procedurilor de recunoaştere şi echivalare a studiilor din străinătate? De asemenea, aş dori să-mi spuneţi data exactă la care va fi funcţională această platformă. Nu în ultimul rând, aş dori să vă întreb, ce v-a împiedicat până acum să debirocratizaţi procedura de recunoaştere şi echivalare a studiilor din străinătate şi de ce se întârzie atât de mult cu această măsură atât de mult aşteptată de către elevi, studenţi şi absolvenţi?
Vă mulţumesc pentru colaborare. Aştept răspuns scris."

Lista stagiarilor selectaţi

Decizia de a alege primii trei stagiari pentru Programul de la Cabinetul meu senatorial a fost una extrem de dificilă. Mi-aş fi dorit să lucrez cu cât mai mulţi dintre ei pentru că am avut plăcerea să întâlnesc tineri valoroşi, bine pregătiţi şi foarte motivaţi. Tocmai de aceea, am decis să modificăm puţin programul nostru şi să acordăm o şansă la cât mai mulţi. Împreună cu echipa cabinetului meu, am hotărât să alcătuim 3 serii de câte 3 stagiari.

Prima serie va începe să activeze de la sfârşitul acestei luni până în luna iunie, iar următoarele două serii, în funcţie şi de disponibilitatea candidaţilor să fie programate începând din luna septembrie. În funcţie de evoluţiile politice şi de activităţile pe care le voi desfăşura în următoarea perioadă este posibil să apelez la ajutorul lor chiar şi mai devreme.

Iată, aşadar lista finală: 

Seria I (martie-iunie)

Trusmei Camelia

Guşu Mădălina

Pop Cosmin

 

Seria a II-a

Mărcuţ Mirela

Vaş Eliza

Pop Monica

 

Seria a III-a

Birou Anca

Boje Nicoleta

Gozman-Pop Alexandra 

 

Felicitări tuturor. Sper să avem o colaborare cât mai bună.