Măsuri fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie

În ultimul rând, impozitul pe venit s-a redus, de la 1 ianuarie, de la 16% la 10% pentru salariaţi, pensionari cu pensie de peste 2.000 de lei, persoane fizice autorizate și cei care lucrează în contracte pe drepturi de autor.

În al doilea rând, odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat,  nivelul contribuţiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că, din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut, se vor plăti doar 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.

Astfel, CAS (contribuția socială la pensii), în procent de 25%, se reține – la sursă, de către angajator – din venitul angajatului, tot așa și CASS (contribuția la asigurările de sănătate), în procent de 10% din venit va fi datorat tot de angajat, și va fi plătită inclusiv pentru dividende, dobânzi, activități independente, etc.

Astfel, în total, angajatorul va reține 35% (CAS de 25% și CASS de 10%) din salariul brut al angajatului, bani pe care are obligația să-i vireze la timp la buget (altfel este deturnare de fonduri).

În sarcina angajatorului mai rămâne o singură reținere: contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) în procent de 2,25%, baza de calcul fiind fondul brut de salarii. Din aceste contribuții vor fi acoperite riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale, etc.

Pentru condițiile deosebite de muncă, angajatorii plătesc suplimentar la contribuția pentru asigurări sociale – pensii, un procent de 4%, iar pentru condiții speciale de muncă procentul este de 8%.

Pe lângă toate acestea, românii care desfăşoară activităţi independente (medicii, avocaţii, jurnaliştii, scriitorii, artiştii etc.) nu mai plătesc contribuţii sociale raportate la sumele obţinute din aceste activităţi, ci la nivelul salariului minim pe economie.

Nu în ultimul rând, tot de la 1 ianuarie, a fost schimbat și regimul de impozitare pentru microîntreprinderi, care vor plăti un impozit de 1% la venituri, dacă au afaceri de până la un milion de euro (până acum pragul de impozitare era la 500.000 la un milion de euro).

Tema conflictului din PSD este artificială

De la începutul guvernării PSD, au tot fost lansate scenarii privind presupuse conflicte în partid, scenarii care urmăresc să provoace din interior o scindare a partidului.

Astfel de lucruri au menirea să arate o așa zisă fragilitate, instabilitate și nesiguranță și implicit să determine efecte negative privind imaginea și performanța partidului nostru. Vreau să subliniez însă că aceste scenarii sunt total nefondate, ele fiind promovate de interese adverse ale PSD și ale guvernării.

PSD rămâne unit și își vede în continuare de treabă pentru realizarea programului de guvernare. Nu s-a scindat și nici nu există niciun motiv care să slăbească unitatea internă a partidului.

PSD a guvernat bine, a reușit să îndeplinească peste 90% din programul de guvernare pe anul 2017 și se menține în preferințele românilor la același nivel de la alegerile din 2016. Dovadă stau sondajele de opinie care mențin PSD la 45-46% din opțiunile românilor.

Guvernarea noastră merge foarte bine și performează. O arată rezultatele economice esențiale: creștere economică peste media europeană (7% pe 2017), deficit bugetar în parametri (sub 3%). Și prognozele sunt bune și ne dau speranțe că în 2018, românii vor trăi mai bine. România va avea în premieră un PIB mai mare de 200 de miliarde de euro, creșterea economică este prognozată la 5,5%, bugetul este orientat spre dezvoltare și investiții cu priorități educație, sănătate și infrastructură.

În concluzie: PSD rămâne solidar și determinat să îndeplinească măsurile asumate în fața românilor. Orice inițiativă privind partidul sau organizarea Executivului vor fi abordate democratic în interiorul PSD așa cum s-a întâmplat și până acum. Nicio decizie majoră a PSD nu s-a luat și nici nu se va lua fără consultarea liderilor partidului în cadrul Comitetului Executiv Național.

Rezoluția PSD din 17 noiembrie 2017

În cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD desfășurat vineri, 17 noiembrie, am adoptat o Rezoluție privind rezultatele guvernării precum şi situaţia politică actuală.

Redau mai jos textul integral al Rezoluției:

”Comitetul Executiv al PSD, întrunit în şedinţa din 17 noiembrie 2017, a analizat rezultatele obţinute în cele 10 luni de guvernare precum şi situaţia politică actuală.

Referitor la stadiul îndeplinirii Programului de guvernare, s-a constatat că guvernul a realizat măsurile aferente perioadei analizate, datele fiind sintetizate într-un document public. Acesta atestă îndeplinirea angajamentelor asumate în campania electorală față de români.

În acelaşi timp, PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit „Stat Paralel şi Ilegitim”, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică.

PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii „Statului Paralel şi Ilegitim”, cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească.

Rezultă că „Statul Paralel şi Ilegitim” foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

 

Mai mult decât atât, acţiunile din ultima perioadă ale „Statului Paralel şi Ilegitim’’, disimulate sub aşa-numită „luptă anti-corupţie”, au drept scop evident hărţuirea şi, în ultimă instanţă, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu îşi poată îndeplini Programul de guvernare angajat în faţa electoratului.

Se mizează astfel pe faptul că un eşec în realizarea beneficiilor pentru cetăţeni din Programul de guvernare va diminua şansele în viitoarele scrutine electorale pentru cele două partide politice din Coaliţia de guvernare. Aşadar, din dorinţa de a deţine controlul asupra puterii politice, „Statul Paralel şi Ilegitim’’ adoptă o conduită anti-naţională şi anti-cetăţenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei.

PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’, începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale. Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, Preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de a „veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului”, PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european.

În acest context, PSD apreciază efortul presei care a avut şi are un rol esenţial pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. În pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ şi mecanismele prin care acesta încearcă să confişte puterea legitim aleasă. Fără aceste relatări, multe dintre delictele şi excesele ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ ar fi rămas necunoscute şi ar fi putut prolifera fără niciun fel de rezistenţă din partea opiniei publice.

 

Având în vedere toate aspectele de mai sus,

PSD îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate țările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

Pachetul cu modificările legislative necesare în domeniul justiţiei reprezintă singurul instrument legal, democratic şi constituţional pentru garantarea respectării întocmai a drepturilor fundamentale prevăzute de Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, concretizată în asigurarea unei reale independenţe a judecătorilor pentru exercitarea şi înfăptuirea actului de justiţie.

De asemenea, membrii Comitetului Executiv îşi declară sprijinul pentru Guvern în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor angajate prin programul de guvernare, indiferent de obstacolele ridicate de cei care încearcă să blocheze reformele benefice pentru stat, societate şi cetăţeni.”

 

USL Bihor – dialog permanent pentru dezvoltarea intregului judet

Joi 17 Octombrie, la sediul PSD Bihor, a avut loc intalnirea pe care am solicitat-o saptamana trecuta partenerilor nostri din cadrul ACD Bihor (PNL-PC). A fost o intalnire necesara, pentru ca nu am mai discutat de multa vreme in aceasta formula, o intalnire deschisa si constructiva, ale carei rezultate sper sa se vada cat mai curand.

Dincolo de discutiile privind unele decizii administrative, pe care le am zilnic cu domnul Cornel Popa, am decis impreuna ca este bine si util sa avem si un dialog politic permanent, intr-o formula extinsa, din care sa rezulte asumarea si realizarea unor prioritati de maxima importanta pentru intregul judet. Astfel, aceste consultari vor capata de acum o frecventa lunara.

De ce consider eu ca sunt importante aceste intalniri…

In opinia mea, deciziile politice majore – iar cele cu privire la modul in care trebuie sa se dezvolte judetul nostru sunt, cu siguranta, decizii politice majore – se iau prin dialog, prin consens si printr-o sustinere larga, care sa permita punerea lor in practica si sa ajute, in mod imediat si concret, la imbunatatirea vietilor tuturor bihorenilor!

Intr-adevar, deciziile administrative care vor fi luate in urma stabilirii prioritatilor pe termen mediu si lung ale Bihorului, nu vor necesita astfel de consultari politice. Dar, inainte de orice, eu cred ca viitorul a peste 500.000 de oameni nu poate si nu trebuie sa fie stabilit dintr-un singur birou. Oricat de tentanta ar putea sa para pentru cineva o asemenea abordare, noi consideram ca ea nu este una benefica pentru oameni.

Nevoia de lideri, precum si urgenta unor masuri imediate in folosul oamenilor exista, este reala si legitima. In acelasi timp insa, o comunitate atat de mare ca si a noastra, a bihorenilor, nu poate sa se dezvolte cu mai multe viteze. Nu trebuie sa ajungem in situatia ca unii sa ii traga pe ceilalti dupa ei. Sau, eventual, ca o parte a judetului nostru sa se uite oarecum de sus si superior la cealalta parte. Suntem toti bihoreni, dorim toti ca judetul nostru nu doar sa ramana in frunte, dar sa se dezvolte si mai mult, in acelasi fel in care dorim ca toti locuitorii acestui judet sa poate simti beneficiile dezvoltarii pe care o vom realiza.

De aceea eu si colegii mei consideram ca dezvoltarea trebuie sa fie sustinuta si de la baza, in paralel cu sprijinul acordat celor care, din multe motive si prin contributia multor oameni, au ajuns la un nivel de dezvoltare mai avansat. Si aici vreau sa fiu clar: toti ne dorim si incurajam performanta. Fara exceptie. Cei care pot, trebuie ajutati sa faca tot ce isi propun. Dar cei care, tot din multe motive, nu pot, nu vor trebui niciodata lasati in spate! Daca, din nefericire, s-ar intampla asa, am ajunge in situatia in care jumatate dintre oameni traiesc intr-o oaza, iar cealalata jumatate este condamnata si obligata sa traiasca in desertul arid care o va inconjura.

Pericolul cresterii discrepanatelor intre diversele zone ale judetului este unul real iar munca pentru prevenirea materializarii acestui pericol nu trebuie sa genereze frustrari. Bihorul nu va fi niciodata in concurenta cu el insusi! Niciodata! Bihorul insa, trebuie sa ramana, daca vrea sa reuseasca ceea ce isi propune, un judet al solidaritatii, al coeziunii, al echilibrului si al dialogului eficient si direct!

Acestea sunt valori in care cred si pe care doresc sa le sustin in cadrul viitoarelor intalniri lunare ale USL Bihor. Este optiunea mea strategica pentru intarirea si dezvoltarea comunitatii noastre, a judetului nostru ca si entitate administrativa si va avea ca rezultat o crestere compacta – si nu zone care alearga, cu viteze diferite, in directii eventual opuse.

Sunt sigur ca toti partenerii nostri inteleg beneficiile acestui gen de abordare, in acelasi fel in care sunt convins ca oamenii vor sa ne vada muncind si realizand ceva pentru bine lor, impreuna.

Organizatia pensionarilor social democrati Bihor isi alege azi conducerea

Astazi, de la ora 16, in sala “Traian Mosoiu” a Primariei Municipiului Oradea, voi participa la Conferinta de alegeri a Organizatiei pensionarilor social democrati Bihor.

Cei peste 150 de delegati prezenti la Conferinta vor alege noua conducere a organizatiei: Presedintele, Vicepresedintii, Secretarul, precum si Comitetul Executiv al OPSD Bihor.

Tot azi vor fi alesi si cei 6 delegati care vor reprezenta seniorii PSD Bihor la Conferinta Nationala care va avea loc la Sibiu, in data de 2 Noiembrie.

OPSD reprezinta una dintre structurile cele mai active din cadrul PSD Bihor si doresc sa le multumesc si cu aceasta ocazie pentru munca depusa. De asemenea, inca de pe acum, le urez mult succes colegilor care vor fi azi alesi sau realesi in cadrul conducerii OPSD Bihor!

Vizita doamnei ministru Rovana Plumb în Bihor

În acest sfârșit de săptămână o avem ca oaspete în județul nostru pe doamna Rovana Plumb. În dubla sa calitate – ministru al mediului și schimbărilor climatice și președinte al OFSD – va participa la mai mult întâlniri. La aceste acțiuni vom avea și o altă invitată de seamă, o mai veche prietenă a PSD Bihor din Parlamentul European, pe doamna Zita Gurmai, președintele Organizației de femei din cadrul Partidului Socialiștilor Europeni.

Sâmbătă, 7 septembrie

ora 9, Consiliul Judetean Bihor, Sala Mare – întalnire cu primarii și reprezentanții autorităților publice din județul Bihor

 ora 10.30, Consiliul Judetean Bihor, Sala Mare – Conferință de presă

ora 11, Hotel Continental Forum Oradea – Seminarul european “La muncă egală, salariu egal”, organizat de OFSD Bihor

ora 14, Hotel Continental Forum Oradea – Conferinta de alegeri a Organizației femeilor social democrate din județul Bihor

ora 16, comuna Holod – Manifestări culturale din cadrul Zilelor “Iosif Vulcan”

  • va participa și dl. ambasador Romaniei la Budapesta, Excelența Sa dl. Victor Micula, precum și o delegație din Letavertes (Ungaria), localitate înfrățită cu Holodul și unde a crescut Iosif Vulcan.

 Duminică, 8 Septembrie

ora 11, vizită la fabrica Holcim din comuna Țețchea pentru prezentarea unei noi instalații de recuperare a energiei termice, unica în Europa.

Pretul de referinta la grau trebuie sa scada

As dori sa incep cu o chestiune de principiu: pentru a avea succes si pentru a aduce beneficii corecte atat statului cat si persoanelor direct implicate, consider ca orice activitate economica trebuie sa fie puternic ancorata in realitatile pietei. Si cred ca administratia, acolo unde are atributii, este datoare sa initieze masuri specifice, astfel incat piata libera sa ajute cat mai multi oameni sa isi dezvolte activitatile si nu sa sufere din lipsa unor reglementari clare, necesare si adoptate la timp.
In prezent, pretul de referinta stabilit de Consiliul Judetean Bihor si Directia Agricola – conform atributiilor ce le revin – pentru un kilogram de grau este de 1 RON. Trebuie mentionat faptul ca, in baza hotararii Consiliului Judetean, Finantele stabilesc ulterior o serie de taxe si impozite, inclusiv pentru oamenii care au dat terenuri in concesiune pentru desfasurarea de activitati agricole. In multe cazuri, este vorba despre persoane in varsta care, nemaiputand sa isi lucreze singure terenurile agricole, au satisfactia ca pamanturile lor continua sa fie cultivate si sa dea rod.
In acest an, ne bucuram cu totii de o recolta foarte bogata. Piata a reactionat fata de aceasta realitate astfel incat pretul graului pe piata este, in medie, de aproximativ 0,60 RON, adica cu 40% mai putin fata de pretul estimat initial. Aceasta diferenta intre pretul de referinta si cel real afecteaza mii de familii de agricultori din judetul nostru. 
Am avut in ultimele saptamani foarte multe discutii cu fermieri si cu oamenii de la tara si in urma acestor intalniri doresc sa pornim un demers care sa duca, in aceasta luna, la adoptarea unei noi hotarari a Consiliului Judetean Bihor pentru a corela pretul de referinta stabilit cu realitatea constatata pe piata.
Este o masura dorita atat de micii proprietari de terenuri cat si de marii fermieri, toti fiind acum obligati sa plateasca un impozit mai mare decat ar fi natural si just in conditiile actuale. De asemenea, consider ca este cel putin la fel de important faptul ca o astfel de hotarare va mai avea un efect benefic: prin reducerea riscului aparitiei evaziunii fiscale in acest domeniu, incasarile la bugetul de stat nu vor fi afectate.
Iata, daca vom lua aceasta masura (care ne sta in putinta), noi ca administratie judeteana putem face astfel incat o problema sa fie transformata intr-o situatie de win-win pentru ambele parti: pe de o parte, agricultorii vor avea satisfactia de a plati impozitul la un nivel corect, pe de alta parte, statul va continua sa incaseze venituri importante la buget.

Echipa aleasă de Consiliul Județean al PSD Bihor

Vineri, 10 mai a avut loc prima ședință a noului Consiliului Județean al PSD Bihor, ales de Conferința Județeană a organizației. Cei 122 de membri prezenți (din 151) au ales următoarea echipă de conducere a organizației:

- președinte executiv: Mureșan Ovidiu (președinte PSD Oradea)

- vicepreședinți: Bogdan Gheorghe (deputat), Boiț Nicolae (președinte PSD Salonta), Butișcă Valentina (consilier județean), Chipea Floare (sociolog), Chirilă Bujor (primar Țețchea), Copil Ovidiu (consilier județean), Dăescu Ovidiu (comisar șef Garda de Mediu), Derșidan Dan (consilier județean), Drăghici Sonia (deputat), Duță Cristina (PSD Săcueni), Fărăianu George (director adjunct Clubul Sportiv Crișul Oradea), Gherman Dumitru (responsabil zona Bratca-Borod), Lupău Gheroghiță (președinte PSD Marghita), Mintaș Ioan (președinte CLIMM), Ștefanică Adrian (primar Remetea), Tulvan Fănel (primar Criștioru de Jos), Vid Gheroghe (primar Căpâlna).

- secretar executiv: Tiron Ana-Maria

- trezorier: Ianceu Ioan