Valeriu Zgonea va sprijini PSD Bihor în campania pentru alegerile locale

În calitate de coordonator din partea Comitetului Executiv Național, președintele Camerei Deputaților și președintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, s-a aflat în data de 25 februarie într-o vizită de lucru în județul Bihor pe tema pregătirilor pentru alegerile locale. Programul vizitei a inclus o întâlnire cu candidații la funcțiile de primari și consilieri locali din zona Beiușului și discuții privind pregătirile pentru campania electorală cu membrii Biroului Permanent Județean (BPJ) al PSD Bihor.

20160225_131258(0)

În cadrul ședinței cu membrii BPJ, liderul social-democrat a ținut să precizeze că situația din campania electorală din acest an diferă foarte mult de celelalte campanii prin prisma transformărilor care s-au produs în ultima perioadă la nivelul societății românești în sensul așteptărilor pe care alegătorii le au de la candidați și necesitatea adaptării modului de a face politică. Președintele executiv al PSD și-a exprimat convingerea că la nivelul județului Bihor se pot obține cel puțin 30 de primari și 30 la sută din voturile pentru Consiliul Județean și astfel funcția de președinte al forului județean să revină PSD. Referindu-se la acțiunile de campanie, Valeriu Zgonea a insistat pe discuțiile directe cu alegătorii, oamenii considerând acest mod de comunicare un gest de respect din partea candidaților dar și cea mai eficientă cale de a afla problemele cu care se confruntă cetățenii respectiv de a le transmite și explica oferta electorală.

Pentru a sprijini campania electorală a PSD Bihor, președintele executiv al PSD a anunțat că se afla de acum încolo mult mai timp in județ și se va implica în acțiunile care să ducă la maximizarea rezultatelor și câștigarea alegerilor.

PSD Bihor şi-a stabilit echipa de campanie pentru alegerile locale

Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PSD Bihor a analizat şi aprobat mai multe propuneri privind măsurile necesare privind pregătirea campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie. 

La primul punct al şedinţei a fost aprobată componenţa echipei judeţene de campanie, liderul judeţean al PSD Bihor, Ioan Mang asumându-şi rolul de director de campanie. Membrii BPJ au aprobat şi nominalizările pentru conducerile departamentelor din cadrul echipei de campanie, după cum urmează:

  • Departamentul planificare şi strategie: Chirilă Bujor
  • Departamentul organizare: Florian Oros
  • Departamentul comunicare și relația cu mass- media: Sorin Martin-Vereș
  • Departamentul juridic: Claudia Timofte
  • Departementul financiar: Liviu Sabău Popa
  • Purtător de cuvânt: Adelina Coste

Toate departementele urmează să fie completate cu membrii care să se implice activ în pregătirea și desfășurarea campaniei electorale astfel încât rezultatele partidului să fie maximizate iar PSD să devină principalul partid la nivel județean.

La al doilea punct al ordinii de zi au fost analizate și aprobate candidaturile pentru funcțiile de primar în comunele Derna, Olcea, Curățele și Șoimi. Președintele PSD Bihor a anunțat că în luna martie va avea loc lansarea tuturor candidaților partidului pentru cele 101 unități administrativ- teritoriale din județ, astfel încât alegătorii să aibă posibilitatea de a-i cunoaște pe candidații social-democrați. Ioan Mang și-a exprimat convingerea că toți cei care vor intra în competiția electorală sub sigla PSD sunt persoane care se bucură de încredere și recunoaștere în localitățile unde vor candida și pleacă cu prima șansă de a demonstra că sunt capabili să asigure bunăstarea comunităților și implicit a cetățenilor.

Tot în cadrul măsurilor organizatorice, BPJ a aprobat numirea interimară a doi președinți de organizații locale. La Sânmartin, Cristian Laza va prelua conducerea interimară a organizației, iar la Abram s-a aprobat interimatul lui Doru Fărcaș la conducerea organizației din Abram, cele două persoane avizate ca și președinți interimari sunt totodată candidații PSD pentru funcțiile de primar în respectivele localități.

Consiliul Judetean Bihor continua distribuirea discretionara a bugetului

În ședința de astăzi a Consiliului Județean Bihor am evidențiat câteva aspecte.
În mod inexplicabil, conducerea Consiliului nu a protestat la București față de suma foarte mică alocată județului nostru, așa cum a făcut anul trecut pe vremea Guvernului Ponta când chiar s-au primit mai mulți bani decât astăzi.

Repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și a cotelor defalcate din impozitul pe venit s-a făcut din nou prin excluderea Opoziției. 27% dintre primăriile județului – toate conduse de primari PSD – au primit doar 5% din suma totală.

Sunt profund dezamăgit că se continuă astfel politica PNL, începută din 2008, de a ”pedepsi” locuitorii comunelor conduse de primarii partidului aflat în Opoziție. Din păcate, așa înțelege dezvoltarea județului actuala conducere PNL a Consiliului. Sper ca această practică cinică și nedemocratică să ia sfârșit după alegerile locale din acest an, odată cu instalarea noii conduceri a Consiliului, din care și PSD va face parte.

30 la sută din mandatele de consilieri județeni

În data de 5 februarie 2016 s-a desfășurat ședința lunară a Biroului Permanent Județean (BPJ) al PSD Bihor.

La primul punct de pe ordinea de zi au fost validate noi candidaturi pentru funcțiile de primari în județ precum și propunerea PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. În urma votului membrilor BPJ, PSD va susține candidatura liderului Ioan Mang pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor. Potrivit legislației actuale alegerea președintelui se va face din rândul consilierilor județeni. Pentru a-și atinge acest obiectiv PSD Bihor și-a propus ca la alegerile din 5 iunie să obțină cel puțin 30 la sută din mandatele de consilieri județeni precum și 27 la sută la Consiliul local Oradea. Pentru obținerea funcției de președinte al Consiliului Județean, PSD va demara negocieri cu forțele politice ce vor obține mandate în viitorul for județean astfel încât să se pună capăt “dictaturii” liberale.

BPJ PSD Bihor 22012016

La cel de-al doilea punct al ședinței au fost desemnați membrii din partea PSD Bihor ce vor face parte din Consiliul Național al partidului. Conform statutului, din Consiliul Național vor face parte președintele PSD Bihor Ioan Mang, europarlamentarul Emilian Pavel, senatorul Florian Bodog, deputații Sonia Drăghici, Ioan Sorin Roman și Bogdan Gheorghe precum și primarii Sarca Sorin (Borod), Tulvan Fănel (Criștioru de Jos) și Herman Gavril (Sîrbi|).

La punctul “Diverse” au fost analizate mai multe aspecte organizatorice precum și analiza pregătirilor la nivelul organizațiilor locale pentru alegerile locale.

Biroul Permanent Județean al PSD Bihor a validat 83 de candidați pentru funcțiile de primari

Vineri, 22 ianuarie a avut loc prima ședință din 2016 a Biroului Permanent Județean (BPJ) al PSD Bihor. Președintele organizației județene, Ioan Mang, a anunțat că 2016 este anul ce va fi marcat de cele două scrutinuri cu miză importantă pentru partid, alegerile locale și parlamentare, ceea ce impune mobilizarea tuturor forțelor de care dispune PSD la nivel județean pentru ca rezultatele să fie peste cele din 2012, solicitând membrilor din BPJ să transmită în teritoriu mesajul său la unitate și implicare.

Președintele executiv al PSD Bihor, europarlamentarul Emilian Pavel, a prezentat principalele probleme dezbătute în ședința Comitetului Executiv Național desfășurată recent la Piatra Neamț, atragerea tinerilor și unor lideri de opinie din rândul societății civile fiind apreciată ca un element menit să maximizeze șansele de câștig ale partidului în alegerile locale.

BPJ PSD Bihor 22012016

Principalul punct de pe ordinea de zi l-a constituit analiza și validarea candidaților pentru funcțiile de primar la alegerile locale din acest an. Potrivit datelor prezentate de președintele Ioan Mang, au fost stabilite candidaturile de primari pentru 83 din cele 101 unități administrativ- teritoriale din județul Bihor. În celelalte 18 localități rămase, printre care și municipiul Oradea, candidaturile se vor stabili în următoarea perioadă, deciziile urmând să fie luate astfel încât să fie aleși candidații cu cele mai mari șanse de a câștiga cursa electorală. După trecerea în revistă a tuturor candidaturilor rămase definitive, președintele social-democrat a supus la vot propunerile, acestea fiind aprobate în unanimitate.

În vederea pregătirii campaniei electorale pentru alegerile locale, în perioada 29- 31 ianuarie va avea loc o acțiune în Băile Felix la care vor fi invitați toți candidații de primari în județ ai PSD Bihor.

Biroul Permanent Județean a analizat propunerile de candidați pentru primari la alegerile locale din 2016

Conform deciziei luate săptămâna trecută, Biroul Permanent Județean al PSD Bihor s-a reunit, în data de 11 decembrie 2015, în ședință ordinară cu scopul de a analiza propunerile de candidați pentru funcția de primar la alegerile locale de anul viitor.

La primul punct al ședinței, președintele PSD Bihor, Ioan Mang a ținut să treacă în revistă principalele prevederi din codul de etică și conduită al partidului, document adoptat în ședința Comitetului Executiv Național din 9 decembrie 2015. Din discuțiile purtate a reieșit că prevederile codului sunt o dovadă a stimulării competiției interne și promovării membrilor care demonstrează o pregătire profesională recunoscută și o probitate morală necontestată, respectiv vor duce la consolidarea unui climat de încredere şi respect reciproc între partid şi cetăţeni. Raportat la situația din județul Bihor nu au fost semnalate cazuri de membri care ar dori să intre în competițiile electorale din 2016 și să nu îndeplinească criteriile de conduită și integritate.

BPJ PSD Bihor 11122015

Membrii BPJ au analizat propunerile de candidați pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din județ, în cele mai multe cazuri fiind avizate propunerile venite de la organizațiile locale, iar în cazul unor localități se va proceda la efectuarea de sondaje de opinie astfel încât să fie alese persoanele care să aibă cele mai mari șanse de a câștiga. După parcurgerea tuturor localităților și prezentarea candidaților, acolo unde au fost deja stabilite persoanele ce vor candida, membrii BPJ au decis ca votul asupra tuturor candidaților urmează să fie dat într-o ședință a Biroului din luna ianuarie 2016.

La cel de-al treilea punct al ordinii de zi s-a analizat modul în care a fost respectată decizia Comitetului Executiv Județean prin care persoanele care au fost alese în cadrul BPJ să nu mai poată cumula și funcția de președinte, președinte executiv sau secretar executiv la nivelul organizațiilor locale sau al organizațiilor de femei, tineret sau seniori. Toate persoanele care se aflau sub incidența deciziei CExJ și-au înaintat demisiile din funcțiile deținute anterior. Cu acest prilej au fost votate propunerile de președinți interimari la organizațiile PSD din Marghita, Câmpani și Curtuișeni, respectiv la organizația județeană a Tineretului Social Democrat.

Deputatul Gheorghe Bogdan, ales vicepreședinte la nivel județean, a anunțat că renunță la funcția de vicepreședinte și rămâne președinte al organizației municipale PSD Beiuș, decizia sa fiind motivată de nevoia de a asigura pe mai departe conducerea organizației și pentru a-și pregăti candidatura la funcția de primar.

Codul de etică și conduită al membrilor PSD

CExN al PSD a aprobat miercuri, 9 decembrie 2015, Codul de etică și conduită al membrilor PSD, document care stabilește situațiile în care candidaților la ocuparea unor funcții politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susținerea politică. Codul conține trei capitole importante.

I. CRITERII DE CONDUITĂ ŞI INTEGRITATE pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii PSD pentru alegerile locale şi parlamentare. Persoanele care se află într-una din situaţiile de mai jos nu vor beneficia de susţinerea politică a PSD pentru ocuparea în condiţiile legii a unor funcţii politice şi administrative alese sau numite:

1.1  S-a început împotriva sa urmărirea penală sau a fost trimis în judecată pentru dare şi luare de mită;

1.2  S-a pronunţat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă;

1.3  Se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice tip de infracţiune;

2.      Au deţinut funcţii politice de conducere la nivel central sau judeţean în cadrul PCR, UTC sau UASCR;

3.      Au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat faţă de cetăţeni în manifestaţiile publice;

4.      Au avut atitudini şi/sau declaraţii xenofobe, extremiste sau discriminatorii de gen, religie sau naţionalitate;

5.      Au fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi ca poliţie politică sau au fost dovediţi ca ofiţeri acoperiţi;

6.      Înregistrează datorii ca persoană fizică la bugetul local al comunităţii în care candidează;

7.      Are relaţii comerciale cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţiile din subordinea acesteia;

8.      A obţinut diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat dovedit prin hotărâre judecătorească;

9.      Se află sub incidenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilităţi sau conflict de interese;

10.  Au completat în fals sau cu omisiuni declaraţiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanţei.

II.    CONTRACTUL SOCIAL se va încheia între candidaţii PSD pentru funcţiile alese la alegerile locale şi parlamentare din anul 2016 şi cetăţenii din comunităţile în care candidează. Acesta va avea două părţi componente:

1.      Angajamentul de integritate al candidatului, prin care acesta se angajează că pe toată durata mandatului va respecta şi se va supune exigenţelor din Codul de Conduită şi Etică;

2.      Programul politic care va conţine politicile publice şi de dezvoltare ale comunităţii pe care îşi propune să le realizeze în cursul mandatului.

Contractul social se va semna public de către fiecare candidat şi va fi afişat pe toată durata mandatului la sediul de partid din localitate, la sediul autorităţii publice locale unde a fost ales sau, după caz, la cabinetul parlamentar.

Organizaţia de partid din care face parte va avea obligaţia de a posta contractul social semnat şi asumat pe site-ul propriu.

Încălcarea cu intenţie în timpul mandatului a oricăror criterii de conduită şi integritate atrage după sine retragerea sprijinului politic pentru persoana în cauză şi demisia de onoare a acesteia din funcţia pe care o deţine.

psd_sigla_17394900

III.  PACHET DE REGULI ŞI BUNE PRACTICI pe care membrii PSD trebuie să le urmeze şi să le respecte din momentul în care au câştigat funcţiile respective.

1.      Nu vor utiliza în scop personal funcţiile şi demnităţile politice şi publice deţinute şi nu vor încheia şi/sau participa la încheierea vreunei înţelegeri care să conducă la o acţiune sau activitate ce va favoriza interesul propriu al unui terţ în dauna interesului public;

2.      Nu vor profita de funcţia politică sau administrativă pentru a exercita presiuni temporare sau de durată asupra colegilor sau organizaţiei locale în forţarea luării unor decizii care să contravină legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia sau intereselor comunităţii;

3.      Nu vor promova acţiuni care compromit obiectivele politice ale Partidului Social Democrat sau care conduc la abandonarea nejustificată a responsabilităţilor, precum şi neglijenţa în exercitarea acestora.

4.      Vor respecta Constituţia, legile în vigoare, precum şi standardele morale şi de convieţuire publică. În relaţiile cu cetăţenii vor trebui să primeze respectul reciproc, probitatea profesională, raţionalitatea şi discernământul;

5.      Vor condamna şi nu vor accepta intoleranţa, rasismul, antisemitismul, xenofobia şi discriminările de orice natură;

6.      Vor evita gesturile, mesajele şi orice alte acţiuni care aduc atingere demnităţii umane, valorilor democratice şi exercitării în condiţii de moralitate şi respect faţă de cetăţeni a activităţii politice, administrative şi profesionale;

7.      Vor evita comportamentele individualiste sau arbitrare în detrimentul comunităţii sau în interesul organizaţiei din care face parte;

8.      Vor milita pentru informarea continuă, corectă şi completă a cetăţenilor, precum şi a structurilor de conducere ale partidului, cu privire la activităţile desfăşurate în funcţia publică sau politică deţinută;

9.      Vor avea obligaţia organizării cel puţin de două ori pe an a unor adunări cetăţeneşti în care să prezinte nivelul de realizare a contractului social cu care ar candida;

10.  Nu vor permite angajarea personalului din subordine decât pe baza unor criterii transparente de selecţie şi competenţă.

REGULI VALABILE PENTRU TOŢI MEMBRII DE PARTID ŞI ÎNAINTE, ŞI DUPĂ CAMPANIA ELECTORALĂ, NU DOAR PENTRU CANDIDAŢI

  • În cazul în care un membru de partid se află în fața unor fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă într-una din situaţiile de mai jos, Comisia Judeţeană de Etică şi Integritate sau, după caz, Comisia Naţională, la sesizare sau din oficiu, verifică speţa şi face propuneri către Biroul Permanent Judeţean sau Biroul Permanent Naţional, după caz, în următoarele situaţii: începerea urmăririi penale, dispunerea arestării preventive, trimiterea în judecată, condamnarea în primă instanţă, pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitivă.
  • Biroul Permanent Judeţean sau Biroul Permanent Naţional, la propunerea întemeiată a Comisiei Judeţene, respectiv Comisiei Naţionale, poate dispune următoarele sancţiuni: retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcţia politică, suspendarea din calitatea de membru de partid şi excluderea din partid.

Cod etica si conduita al PSD_aprobat CExN 9 dec 2015

Biroul Permanent Județean al PSD Bihor a stabilit primele măsuri privind pregătirile pentru alegerile din 2016

Întrunit în prima ședință în data de 4 decembrie 2015 în noua componență rezultată după alegerile interne, Biroul Permanent Județean (BPJ) al PSD Bihor a stabilit primele măsuri organizatorice privind anul electoral 2016. Principalele teme ale ședinței au vizat: proiectul de etică și conduită a membrilor partidului, document care va fi supus aprobării Comitetului Executiv Național al PSD; stabilirea responsabilităților care revin membrilor din BPJ în coordonarea organizațiilor din teritoriu; atribuțiile membrilor BPJ în vederea pregătirii alegerilor locale și parlamentare din 2016.

BPJ-PSD-Bihor-04122015-1024x576

Președintele PSD Bihor a insistat asupra necesității implicării tuturor membrilor de partid astfel încât la alegerile locale, primul test important de anul viitor, partidul să înregistreze un scor electoral cât mai bun, care să situeze PSD pe primul loc la nivel județean. Acest lucru nu se poate face, potrivit opiniei liderului județean social-democrat, decât prin dialog direct cu alegătorii, ceea ce va impune prezența mult mai activă în teritoriu și susținerea organizațiilor locale de către membrii BPJ.

Președintele Ioan Mang a anunțat că la finalul săptămânii viitoare va avea loc o nouă ședință a BPJ, ocazie cu care se vor analiza candidaturile pentru alegerile locale.

 

Consiliul Județean Bihor împarte banii după criterii politice și clientelare

Ceea ce s-a întâmplat astăzi în ședința Consiliului Județean Bihor este inacceptabil și profund nedrept!

Pe ordinea de zi a fost alocarea banilor proveniți din sumele defalcate din TVA alocaţi Bihorului de către Guvernul Ponta, cu ocazia ultimei rectificări bugetare. Prin OUG nr. 47/2015, Guvernul PSD a virat consiliilor judeţene din toată ţara 500 de milioane de lei, suma alocată Bihorului fiind peste media naţională. În procente, 2,52% din banii alocaţi la nivel naţional au venit în judeţul nostru. Dacă Guvernul Ponta a alocat acești bani după formulă, fără să ţină cont de culoarea politică, Consiliului Județean Bihor în schimb a împărțit banii discreţionar, fără criterii transparente, strict după interese clientelare și culoarea politică a primarilor.

SAMSUNG CSC foto: bihorstiri.ro

Conducerea Consiliului a dat banii exclusiv către primăriile PNL, foarte puţini la primăriile UDMR şi niciun ban către primăriile PSD. 27 de unități administrativ-teritoriale, conduse de primari PSD, au fost lăsate pe dinafară, fără niciun motiv! Probabil că cei 300.000 de cetățeni ai județului nu merită niciun ban din partea Consiliului Județean! Probabil, acest lucru ar trebui să fie de competenţa organelor abilitate ale statului…

Spre deosebire de conducerea Consiliului Județean, Guvernul PSD condus de Victor Ponta a avut o altă abordare și a alocat fonduri indiferent de culoarea politică a primarilor. Exemplul cel mai bun sunt proiectele de infrastructură pentru care cele 77 de unități administrativ-teritoriale din Bihor au semnat contractele, în urmă cu două săptămâni, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pe Programul Național de Dezvoltare Rurală. 

  Primării PNL și UDMR

Primării PSD

Alocări Consiliul Județean Bihor 5.800.000 lei (100.00%)

0 lei (0%)

Alocări Guvernul Ponta – PSD 397 milioane lei (80%) 154 milioane lei (20%)

Pentru mine, modul în care s-a procedat astăzi cu alocarea acestor sume este dovada clară a justeții deciziei fostului Guvern condus de PSD de a nu lăsa toți banii la discreția conducerilor politice ale consiliilor județene. În plus, este un semn clar că actuala conducere liberală a Consiliului este depășită și nu a înțeles nimic din ceea ce au cerut oamenii în stradă: un nou mod de a face politică și administrație, o schimbare în ceea ce privește utilizarea banilor publici, mai multă transparență și renunțarea la decizii arbitrare. 

Decizia Comitetului Executiv Județean al PSD Bihor: Biroul Permanent Județean va fi ales în cadrul unei Conferințe Extraordinare

În conformitate cu prevederile statutare, Comitetul Executiv Județean lărgit al PSD Bihor s-a întrunit în ședință, în data de 20 noiembrie 2015, pentru a decide asupra câtorva aspecte importante privind alegerile pentru Biroul Permanent Județean. La ședință au participat membrii de drept ai Comitetului Executiv Județean  și membrii aleși în Consiliul Județean al partidului, în total 137 membri PSD.

Având în vedere că potrivit noului statut al PSD, aprobat la Congresul extraordinar din luna octombrie, Consiliul Județean este o structură care nu mai există, am propus membrilor Comitetului Executiv Județean ca alegerile pentru funcțiile din Biroul Permanent Județean să se desfășoare în cadrul unei Conferințe Județene Extraordinare la care să participe membrii actualului Consiliu Județean, primarii și viceprimarii PSD, consilierii județeni și consilierii locali de la nivelul municipiilor si președintii organizațiilor de tineret, femei și seniori de la nivel județean, al municipiilor și al orașelor. Această propunere a fost adoptată prin votul majorității celor prezenți, mai exact 135 voturi pentru, un vot impotrivă și o abținere. Data și locul desfășurării conferinței vor fi anunțate la începutul săptămânii viitoare. Potrivit statutului, funcțiile din Biroul Permanent Județean care se aleg prin vot sunt cele de președinte executiv, vicepreședinți, secretar executiv și trezorier. 

CEx PSD Bihor 20112015 (1)

În cadrul Comitetului Executiv s-a mai propus, după modelul aplicat la nivel central, ca persoanele care vor fi alese în cadrul Biroului Permanent Judetean să nu mai poată cumula și funcția de președinte, președinte executiv sau secretar executiv la nivelul organizațiilor locale sau al organizațiilor de femei, tineret sau seniori. Această propunere vine în ideea de a putea pregăti mai bine alegerile locale și parlamentare din 2016. Propunerea a fost aprobată cu 133 voturi pentru și 4 împotrivă.

Tot prin vot a fost aprobată prelungirea datei de depunere a candidaturilor pentru Biroul Permanent Judetean până la 25 noiembrie, ora 16.00.