Biserica de lemn din Lazuri de Beiuș are nevoie de reparaţii urgente

Luni am adresat o interpelare domnului Kelemen Hunor, ministrul culturii și patrimoniului național privind situația Bisericii de lemn din comuna Lazuri de Beiuș, una dintre cele mai vechi astfel de biserici din România. 

Conform surselor istorice, biserica a fost ridicată în două perioade diferite, amândouă necunoscute: cea dintâi probabil în evul mediu (secolele XIV-XVI), iar cea din urmă probabil în secolul al XVIII-lea. Ea se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01165. Din păcate, ultimele lucrări de renovare la acest monument datează de mai bine de trei decenii – în 1975 s-a schimbat șindrila de pe acoperiș – astfel încât, astăzi, biserica se află într-o stare avansată de degradare. Șindrila este căzută într-o parte a edificiului, iar într-o altă parte este exfoliată, astfel încât, apa se infiltrează foarte des, distrugând monumentul. 

Având în vedere valoarea istorică a acestui monument și ținând cont de puterea financiară slabă a comunității locale de a-l renova, l-am rugat pe ministrul de resort să ia toate măsurile necesare, inclusiv de natură financiară pentru a salva acest monument istoric atât de valoros atât pentru comuna Lazuri de Beiuș, cât și pentru patrimoniul național al României.

 

Leave a Reply