Precizări privind “linia maghiară” de la UMF Târgu Mureș

Vizavi de situația creată în jurul UMF Târgu Mureș aș dori să fac câteva precizări, mai ales că în mass media au apărut unele interpretări eronate cum că aș fi împotriva "liniei" maghiare.

 

Din start vreau să spun că nu sunt împotriva liniei maghiare și nu sunt nici împotriva profesorilor sau studenților de etnie maghiară. Sunt însă împotriva modului în care unii politicieni, indiferent de etnia acestora, au înțeles să acționeze și să treacă peste autonomia universitară. Aș fi fost și împotriva unei "linii" românești, dacă aceasta ar fi fost creată așa cum se încearcă acum la UMF Târgu Mureș cu cele două linii de învățământ maghiară și engleză. Poziția mea transcede disputa etnică. Nu aceasta este problema, ci modul în care guvernanții și responsabilii din învățământ iau decizii fără o fundamentare serioasă și fără a se urmări, în primul rând, interesul educațional. Vreau să subliniez că nu sunt împotriva multiculturalismului în învățământul superior, din contră, susțin acest principiu. Însă nu pot fi de acord cu astfel de "dedicații" politice și practici care nu fac bine învățământului românesc. În această cheie aș dori să interpretați poziția mea privind ceea ce se întâmplă în aceste zile la Târgu Mureș.

 

Și pentru că astăzi este o dată importantă pentru maghiarii din România (cu toate controversele istorice legate de momentul Revoluției de la 1848), aș dori să le transmit pe această cale gândurile mele cele mai bune. Astăzi, cu colegii mei din PSD Bihor vom participa la manifestările la care am fost invitați de către conducerea UDMR Bihor. Îmi doresc ca împreună, maghiari și români, să avem înțelepciunea să trecem peste interpretările tendențioase și manipulările naționaliste prin care se încearcă crearea unor conflicte artificiale. Viitorul nostru aici în Transilvania nu poate fi decât unul comun, iar principiile care ne vor ghida și de acum încolo vor fi dialogul și respectul reciproc.

Leave a Reply