Despre destrămarea PDL și traseism politic

PDL încearcă prin toate mijloacele să destrame Uniunea Social-Liberală. Liderii PDL nu ratează nicio șansă de a crea disensiune între liberali și social-democrați. Numai că, uneori socoteala lor nu se potrivește cu realitatea politică, din contră. Plecarea domnului Sorin Frunzăverde din PDL și înscrierea sa în PNL este pentru mine dovada că sfârșitul PDL-ului a început deja! 
Vizavi de reacția patetică a președintelui PDL, Emil Boc la această mișcare aș avea două observații: ce doctrină are PDL, dacă foştii şi actualii lideri sunt judecaţi după ce se spune în versurile unui cântec sau după vorbe din popor? Nu contează nici statutul partidului, nici ideologia, nici valorile democratice, contează doar imnul?! Apropo, să nu uităm că versurile imnului PDL au fost scrise de membru PSD, chiar fost primar PSD! Cât despre vânzarea sufletului, Emil Boc vorbeşte – ca să folosesc şi eu o vorbă din popor – despre funie în casa spânzuratului: PDL vrea să cumpere la propriu voturile și sufletele românilor în următoarele alegeri prin pomeni electorale și prin alocarea discreționară a fondurilor guvernamentale către primăriile PDL! 
În ceea ce privește mult discutata problemă a traseismului politic, din punctul meu de vedere, atunci când pleci de la Putere (pe care o acuzi de « haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc care sufocă economic România », cum a făcut Sorin Frunzăverde) nu cred că mai putem vorbi despre traseism în sensul în care pleci din oportunism, din sete de bani şi putere. Adevăratul traseism este când pleci din Opoziţie la Putere ademenit de sumele promise din partea Guvernului. Ceea ce nu e cazul în situația de față. 
 
Desigur, fenomenul migraţiei politice nu trebuie încurajat sub nicio formă și nici domnul Frunzăverde nu trebuie transformat în erou. De aici însă şi până la a condamna pe cineva care nu dorește să continue linia anti-democratică a partidului şi care preferă în schimb să se „exileze” în Opoziţie este cale lungă. Aș vrea să vă reamintesc ce declara Vasile Blaga anul trecut la Convenţia partidului: „În PDL nu mai există viaţă de partid, stimaţi colegi”. Adică, nu mai există dezbatere şi decizie, totul se reduce la executarea ordinelor lui Traian Băsescu. Aici cred că este problema reală: faptul că PDL cu greu se mai poate numi partid politic democratic…
 
Pe de altă parte, când discutăm despre traseism politic trebuie să evităm generalizările şi să încercăm să analizăm fiecare caz în parte. Cel puțin așa vom face în PSD Bihor: vom analiza cu mare atenţie fiecare caz şi fiecare eventuală solicitare a vreunui lider PDL de a veni spre noi. Ne vom consulta membrii şi organizaţiile şi vom lua o decizie elaborată şi în acord cu voinţa oamenilor din PSD. Nu vrem să cădem în capcana de a lua oameni de la PDL, doar de dragul de a-i lua şi de a şubrezi PDL, iar peste un timp să ne trezim că pleacă şi de la noi, atunci când nu le mai putem satisface solicitările. Nu vom lua, de exemplu, primari doar de dragul de a ne creşte numărul primarilor. Dacă vor să vină spre noi în mod sincer şi vor să şi rămână pe termen lung (sau dacă vor să se reîntoarcă de unde au plecat), nu pot spune că au uşile larg deschise, dar vom analiza cu seriozitate şi responsabilitate fiecare caz. Va conta foarte mult calitatea umană a celor care vor să vină la noi, ce fel de oameni sunt, de atitudinea lor şi ce au făcut pentru comunitatea! 
 
În ceea ce privește situația din USL Bihor, vreau să le trasmit PDL-iştilor că USL se întăreşte pe zi ce trece și că în toate localităţile din Bihor conduse de primari PDL, USL va avea candidaţi comuni. Excepţie de la această regulă vor face doar acele localităţi unde, din considerente de strategie, se va concluziona că există şanse mai mari să batem PDL-ul dacă vom avea candidaţi separaţi. Pentru Consiliul Judeţean Bihor, USL își propune să câştige 55% din mandate, fără redistribuire, fapt ce ne-ar permite și intrarea candidaţilor PSD care ocupă poziţiile 18 şi 19 pe lista USL. PSD doreşte o mobilizare exemplară, aşa că vom face toate eforturile în campanie. 

Leave a Reply