România, creștere economică record de 8,8% în trimestrul al III-lea

Creșterea economică de 8,8% este o realitate clară care contrazice toate atacurile la adresa guvernării PSD. Ea are loc concomitent cu creșterea de 14% a puterii de cumpărare a populației, ceea ce înseamnă că această creștere economică se simte bine și în buzunarul cetățenilor, nu e doar pe hârtie cum era în alte guvernări.

Această creștere economică a țării noastre în trimestrul 3, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut este un record absolut care ne plasează cu certitudine pe primul loc în Europa, în 2017. Detalii aici.

Raportat la primele nouă luni ale anului creșterea economică este de 7%.

Aceste rezultate remarcabile sunt obținute acum, când guvernează PSD și, în premieră pentru politica românească, se aplică programul de guvernare asumat în fața oamenilor și votat masiv de români. Din punctul meu de vedere, ele fac ridicole toate atacurile politice la adresa guvernării. Toți cei care au spus că programul PSD aruncă economia în haos s-au făcut de râs și  trebuie să vină să își ceară scuze în fața opiniei publice.

22886065_1816342168407631_1447341882418386822_n

În altă ordine de idei, observ că marii angajatori din România îi contrazic pe liderii sindicali și pe toți analiștii și politicienii care prevesteau scăderea salariilor în mediul privat după modificările la Codul Fiscal. Se demontează astfel toată propaganda împotriva reformei fiscale promovate de PSD.

Se confirmă ceea ce coaliția PSD-ALDE a susținut mereu: nu există niciun motiv pentru o companie privată să scadă salariile din cauza transferului contribuțiilor, în condițiile în care cheltuielile cu salariile rămân neschimbate. Angajatorii privați pot scădea oricând salariile propriilor angajați, dar nu din motivul transferului contribuțiilor.

Prima mare companie privată care a anunțat că salariile oamenilor nu vor scădea, ba chiar vor crește cu 1,5% a fost KAUFLAND, care angajează în mod direct peste 16.000 români. Au urmat alte companii importante, care au mii de angajați, cum sunt PETROM, COCA-COLA, AUCHAN, IRIDEX, BCR, etc..Toate aceste exemple, ale unor companii private reprezentative în economia românească, arată cât de corectă și de profesionistă a fost decizia transferului contribuțiilor care, fără să afecteze mediul economic, a rezolvat uriașa problemă a dezechilibrului fondului de pensii.

Măsuri pentru combaterea evaziunii și împiedicarea eludării plății taxelor și contribuțiilor

Sunt 5 măsuri în proiectul de modificare a Codului Fiscal care combat evaziunea și împiedică eludarea plății taxelor și contribuțiilor:

 • 4  masuri pentru stoparea externalizarii profiturilor multinaționalelor prin introducerea directivei europene 1164/2016, privind combaterea practicilor de evitare a obligațiilor fiscale.
 • 1 măsură de extindere a confiscării mijloacelor de transport implicate în contrabanda cu tutun și alcool (până acum se aplica doar la contrabanda cu carburanți).
 • În realitate, agenții economici corecți susțin modificările sistemului fiscal propus de guvern: printr-un comunicat de presă, reprezentanții patronatelor din UGIR au anunţat că ,sunt de acord cu deciziile fiscale ale Guvernului și că mediul privat de afaceri nu va fi afectat de trecerea contribuţiilor din sarcina angajatorilor către angajaţi.
 • Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) a anunțat că este de acord cu deciziile fiscale ale Guvernului. Detalii aici.

Beneficiile reformei fiscale propusă de Coaliția de guvernare

Toți cei care spun că reforma fiscală nu va aduce beneficii populației dezinformează grav. Sunt multe beneficii și creșteri de venituri substanțiale pentru milioane de români, în plus se echilibrează și bugetele asigurărilor sociale.

Haideți să vedem care sunt beneficii concrete:

 • Cresc cu 9,1% veniturile nete, în mână, ale angajaților cu salariul minim. Este vorba despre peste 1.250.000 de persoane.
 • Cresc veniturile celor care au salarii sub 3.000 lei și au persoane în întreținere ca urmare a creșterii cu 60% a sumelor scutite de impozit (deducerile personale).
 • Cresc cu 7,1% veniturile pensionarilor cu pensii peste 2.000 lei,respectiv pentru peste 250.000 de pensionari, pentru care impozitul se reduce de la 16% la 10%.
 • Cresc cu 7,1% veniturile celor cu activități independente, cei care au PFA-uri, avocații, experții contabili, jurnaliștii etc., ca urmare a scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Este vorba despre peste 500.000 de persoane.
 • Cresc cu 7,1% veniturile pentru cei care obțin venituri din agricultură, dobânzi, arende, investiții pe bursă, tot ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Sunt milioane de români care obțin astfel de venituri.
 • Crește cu 20% nivelul pensiilor celor care sunt astăzi în activitate, ca urmare a creșterii nivelului contribuțiilor în contul fiecărui salariat și în baza noii modalități de calcul a pensiilor, exclusiv pe baza contribuțiilor, care va fi în noua lege a pensiilor.
 • Simplificarea fiscalității, prin reducerea numărului de taxe sociale de la 9 la 3 contribuții.Deci angajatorii vor emite doar 3 ordine de plată, în loc de 9 în fiecare lună.
 • Creșterea semnificativă a gradului de colectare a contribuțiilor sociale ca urmare a definirii ca infracțiune fapta de a nu vira la stat sumele reținute la sursă de la angajați.
 • Echilibrarea bugetului de pensii.Diminuarea cu aproape 9 miliarde lei, de la 13,5 miliarde în 2017 la 4,6 miliarde în 2018 a sumelor transferate de la bugetul de stat pentru completarea bugetului de asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor. În 2019 va fi pentru prima oară în ultimul deceniu când pensiile vor fi plătite integral din Bugetul de pensii și nu va mai fi nevoie de completări de la bugetul de stat.

Așadar, afirmațiile președintelui Iohannis și ale celor care susțin că aceste măsuri nu vor aduce beneficii pentru cetățeni sunt complet nefondate.

După ce inițial propaganda anti-guvernamentală și anti-PSD a susținut că salariile vor scădea, acum problema este că nu cresc suficient. Culmea, aceste acuzații vin de la cei care au făcut politică de stat din tăieri și austeritate. Sunt însă milioane de români, mai ales cei cu venituri mici, care vor avea mai mulți bani în buzunar în 2018. Prin urmare, fie președintele nu a înțeles efectele măsurilor fiscale, fie comite un act deliberat de dezinformare a opiniei publice, pentru a genera o stare de tensiune și îngrijorare în societate. Fluturașul de salariu și de pensie vor reprezenta argumentul cel mai puternic al Coaliției de guvernare. Când vor veni salariile și pensiile mărite la începutul lui 2018 se va pune capăt acestei propagande toxice din ultimele săptămâni.

Transferul contribuțiilor de la angajator la salariat nu determină scăderea salariilor!

Haideți să vorbim puțin despre „scăderea” salariilor, o manipulare grosolană propagată în spațiul public de către așa-ziși specialiști, eventual peneliști sau tehnocrați.

Ce anume ni se reproșează?

Că proiectul de lege nu prevede obligarea patronilor de a crește salariile brute cu valoarea echivalentă care se transferă din dreptul firmei, în dreptul salariatului.  Prin urmare, se prezumă că unii patroni vor scădea salariile.

Vreau să subliniez că această manipulare cu scăderea salariilor este orchestrată tocmai de către cei care au datorii mari la buget în privința contribuțiilor sociale și care nu vor mai putea acumula astfel de datorii (și să se folosească în mod necinstit de banii aferenți contribuțiilor), pentru că banii datorați vor fi ai angajatului, nu ai firmei.

Și să vă dau câteva argumente de ce este falsă ideea cu scăderea salariilor:

În primul rând, angajatorul nu are nicio cheltuială suplimentară cu salariul angajatului! Transferul a 20 de puncte procentuale de la angajator în contul angajatului nu modifică costul total cu forța de muncă. Pur si simplu, daca un patron dă ACUM un salariu de 2.200 de lei net,  are un cost total de 3.900 de lei. Același cost total de 3.900 de lei, îl va avea și de la 1 ianuarie 2018, după transferul contribuțiilor, iar angajatul va primi tot 2.200 de lei net.

Schimbarea este la contribuții, adică angajatorul va plăti, în 2018, doar 2,25% – contribuția asiguratorie pentru muncă, față de 22,75 cât plătește acum. În schimb, contribuțiile în contul angajatului cresc de la 16,5% acum, la 35 %.

În al doilea rând, în contextul deficitului de forță de muncă, angajatorul privat nu are nici un motiv să scadă salariile nete.

Astăzi, este extrem de greu să găsești forță de muncă, așadar, este ilogic să spui că patronii vor risca să-și demotiveze ori să-și  piardă angajații micșcorându-le salariile nete. Patronii de firme pot scădea salariile și în prezent dacă vor, nu trebuie să ”aștepte” o eventuală reglementare care i-ar obliga să majoreze salariul brut cu valoarea reducerii contribuțiilor transferate.

În fapt, oricând, și acum, și în 2018, patronii pot ajusta salariile angajaților. Din această perspectivă era o iluzie, o reglementare inutilă,  introducerea acelei prevederi tranzitorii, reclamată populist, care ar  obliga să mențină salariile nete neschimbate. Orice patron, poate să dea, orice salariu, în orice moment, pentru normă completă de muncă, atât timp cât salariul respectiv este mai mare sau egal cu salariu minim pe economie și este acceptat de angajat.

Și un ultim aspect demn de menționat. În România, în sectorul privat, salariile se negociază pe net și nu pe brut! Este complet nejustificat, ca în condițiile în care un patron de firmă a stabilit cu angajatul un anumit salariu net, același patron să vină și să-l diminueze unilateral, atât timp cât costurile sale nu se modifică.

În concluzie, transferul contribuțiilor de la angajator la angajat NU CREȘTE COSTUL cu forța de muncă și nu determină SCĂDEREA SALARIILOR!

De ce este nevoie totuși de această măsură!

Sunt două argumente esențiale care justifică acest transfer al contribuțiilor:

1)     În momentul în care contribuțiile devin ale salariatului (se transferă în contul său) plata acestora de către angajator devine obligatorie, pentru că banii respectivi nu sunt ai angajatorului ci ai salariatului, angajatorul având doar obligația să-i rețină și plătească (stopaj la sursă). Neplata sau întârzierea plății va atrage consecințe, inclusiv penale! Acesta este de fapt motivul pentru care patronii datornici și incorecți de azi nu vor să se introducă această măsură.

2. Câștigurile pentru salariați sunt evidente, pentru că mai multe contribuții vor aduce mai mulți bani pentru pensii și sănătate. O plată mai mare, mai consistentă, direct în contul angajatului, pentru pensia viitoare. Mai multe contribuții pentru pensie în contul salariatului, înseamnă pensii mai mari după ieșirea din activitate.

22886065_1816342168407631_1447341882418386822_n