Victor Ponta susține investiția în educație

În conferința de presă de astăzi de la sediul PSD Bihor am abordat subiectul educației și am subliniat diferența fundamentală dintre viziunea domnului Victor Ponta și abordarea ”ghinionistă” a domnului Klaus Iohannis.

Candidatul PNL (susținut din umbră de Blaga, Videanu, Berceanu adică tocmai cei care în 2010 tăiau salariile profesorilor) se laudă în materialele sale publicitare cu faptul că a fost dascăl și inspector școlar și susține o școală bazată pe merite și performanță. Domnia sa se face că uită însă singurul său ”merit” în ceea ce privește sistemul de învățământ: că a reușit să-și achiziționeze șase case din ”meditații”. Din păcate, aceasta este marea sa ”performanță”!

profesor_EVZ_86b911a2b0

De asemenea, am prezentat și scrisoarea unui cadru didactic din județul Buzău, domnul Cosmin Șontică, profesor de limba și literatura română care își exprimă profunda amărăciune vizavi de celebra (deja) declarație a domnului Iohannis, cum că profesorii care nu au reușit să strângă bani din meditații pentru a-și cumpăra șase case au avut ”ghinion”. Sunt întru cu totul de acord cu domnul Șontincă cum că această abordare superioară a candidatului PNL-PDL este una jignitoare la adresa dascălilor din această țară.

Scrisoarea domnului profesor poate fi citită aici.

În antiteză cu această abordare cinică a domnului Iohannis, am prezentat și viziunea domnului Victor Ponta, care în mandatul său de premier a dovedit, prin realizările sale, că educația reprezintă o prioritate pentru viitorul său mandat prezidențial.

 În acest context, am făcut referire la faptul că profesorii vor primi în săptămânile următoare o sumă echivalentă cu aproximativ 150 euro, în cadrul programului “Dezvoltarea carierei didactice” finanţat din fonduri europene, fără să fie nevoiţi însă să deconteze suma respectivă, ci doar să raporteze cum au folosit-o. Vor beneficia de această măsură minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 de profesori din mediul universitar. Este un proiect mai vechi care a fost întrerupt în 2010 de domnii Băsescu, Boc, Blaga și se numea atunci «Suta de euro pentru cărţi» (fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-şi achiziţiona cărţi). Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar acum, în urma dialogului dintre Guvern şi sindicate s-a găsit această nouă formulă care vine în ajutorul cadrelor didactice. În viitor, Ministerul Educației va încerca să folosească fondurile europene şi pentru a creşte alocaţiile bugetare pentru bursa socială “Bani de liceu”, pentru naveta elevilor şi a cadrelor didactice, precum şi pentru bursele studenţilor doctoranzi şi post-doctoranzi.

Că educația este și rămâne o prioritate a pentru Victor Ponta o dovedesc și alocările bugetare pentru acest domeniu. Pentru cei mai puțin familiarizați cu modul de întocmire a unui buget, care s-au grăbit să acuze actualul guvern că a diminuat, cu ocazia rectificării bugetare, sumele destinate Educației, aș dori să fac precizarea că, în realitate, se vor acorda mai mulți bani pentru școala românească. Am început anul universitar cu cel mai mare buget al educaţiei şi cercetării din ultimii ani.

Să nu uităm că anul trecut, bugetul educației a avut cea mai mare rată de creștere din UE. Este vorba despre o creștere semnificativă de 6,4% (față de 2012), iar în 2014, educația a primit 13% din bugetul național, adică 22 de miliarde de lei, cu 2 mai mult decât în 2014.

În încheiere, aș dori să enumăr și alte câteva realizări în domeniul educației, toate legate de numele domnului Victor Ponta: conectarea a 2446 de școli din mediul rural la internet, achizționarea a peste 600 de microbuze școlare, creșterea cu 10% a salariilor profesorilor debutanți din preuniversitar, preparatorilor și asistenților, restituirea banilor câștigați în instanțele de judecată, modernizarea a peste 500 de școli (inclusiv în județul Bihor) prin alocări de peste 200 de milioane de euro în infrastructura școlară, majorarea ajutoarelor pentru cămine și cantinele studențești, etc.

BAC 2014: felicitări organizatorilor şi absolvenţilor care au promovat examenul

Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat din acest an a fost de 59,25% (înainte de soluţionarea contestaţiilor), cu peste patru procente mai mare decât anul trecut (54,4%). În judeţul Bihor, 57,85% dintre candidaţi au reuşit să promoveze examenul.

bac-30895100

Aş dori să felicit pe această cale conducerea Ministerului Educaţiei şi a Inspectoratului Şcolar, precum şi toţi dascălii pentru efortul şi munca depusă. Examenul din acest an a fost bine organizat şi s-a desfăşurat fără probleme. Nu au existat incidente majore, nu a fost scandal, nu au fost disfunctionalităţi ca în alţi ani. A fost un Bacalaureat corect şi riguros. Subiectele au avut un grad de dificultate mediu, în raport cu programa şi cu competenţele vizate. Ele au fost bine formulate, echilibrate şi accesibile pentru orice elev care s-a pregătit pentru acest examen.

Felicitări, de asemenea, tuturor absolvenţilor de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat, iar celor care nu au reuşit în această sesiune vreau să le transmit să aibă încredere în forţele proprii şi să înveţe mai mult pentru următoarele sesiuni.

Intalnire de lucru la Ministerul Educatiei pentru Universitatea din Oradea

Astazi, la sediul Ministerului Educatiei, din Bucuresti, insotit de mai multi colegi bihoreni, membri ai Parlamentului Romaniei si de domnul Constantin Bungau, rectorul Universitatii din Oradea, am avut o intalnire de lucru la care au participat domnul Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, insotit de domnul Gigel Paraschiv, secretar de Stat pentru Invatamantul Superior.

Din delegatia noastra au mai facut parte doamnele deputat Sonia Draghici si Florica Chereches, domnul senator Florian Bodog si domnii deputati Gheorghe Bogdan, Cseke Attila, Szabo Odon si Gheorghe Costin.

Impreuna cu domnul rector Bungau, noi am solicitat aceasta intalnire pentru a discuta, la acest nivel, despre situatia Univeristatii din Oradea, care trebuie ajutata sa se dezvolte in continuare si pentru a identifica, alaturi de factorii de decizie din Minister, acele masuri imediate care sa permita Universitatii noastre sa se mentina in plutonul fruntas al celor mai importante institutii de invatamant superior din tara.

Acesta este un angajament prioritar asumat de USL Bihor si depunem toate eforturile pentru ca el sa fie indeplinit cat mai repede cu putinta.

Gânduri la un nou început de an şcolar

Ieri, în toată ţara, a început un nou an şcolar. Am participat şi eu la acest moment festiv într-una dintre şcolile bihorene, în comuna Borod şi am regăsit, la fel ca în fiecare an, emoţii şi speranţe, iar uneori îngrijorare… 

Privindu-i pe acei copii, mai mici sau mai mari, veniţi în curtea şcolii alături de dascălii şi de părinţii lor, discutând cu ei, ascultându-i, am plecat de acolo convins că avem motive temeinice de a spera şi de a privi cu încredere către viitorul acestei ţări şi către viitorul nostru, ca popor.

Dincolo de greutăţile cu care ne confruntăm zi de zi, eu cred că diferenţa dintre un popor care reuşeşte să-şi îndeplinească proiectele şi unul care le ratează rezidă tocmai în această capacitate permanentă de a spera – în mod întemeiat, şi de a acţiona coerent pentru realizarea obiectivelor sale.

Iar la început de an şcolar, înconjurat de atâtea emoţii şi speranţe, ca om politic, dar şi ca părinte, ajungi să te gândeşti şi să te întrebi ce fel de viaţă vor avea acei copii, ce cariere vor urma şi care va fi contribuţia lor la binele comun, pe care îl dorim toţi.

Eu cred că a face şcoală nu este un scop în sine. Şcoala este şi trebuie să fie un mijloc care să-i permită elevului să se dezvolte, să-şi descopere potenţialul, să-l ajute să identifice şi să aleagă un parcurs profesional care să-i ofere un trai bun, poate chiar mai bun decât al părinţilor săi.

Iar reuşita, în opinia mea, ţine şi de aşteptările pe care le avem de la copii, ţine – aşa cum spuneam, de capacitatea şcolii de a le descoperi şi dezvolta talentele diverse cu care ei sunt înzestraţi. Iar odată descoperite, aceste talente şi aceste pasiuni trebuie, cred eu, cultivate şi încurajate. Este foarte important să orientăm copii în acele direcţii către care ştim că au chemare, către acele direcţii care îi vor ajuta în viaţă. Am avut bucuria de a cunoaşte, peste tot în ţară, dascăli foarte valoroşi, deschişi, dedicaţi muncii lor – uneori în ciuda lipsurilor cu care şi ei se mai confruntă încă. Am văzut profesori şi profesoare care au un singur scop: reuşita elevilor lor. Sunt oameni cărora, cu toţii, le suntem datori!

Mă bucură faptul că, discutând cu părinţii, i-am auzit vorbind despre dorinţa lor de a-şi vedea copii învăţând o meserie. Nu toţi copiii îşi doresc să urmeze o facultate. Sunt mulţi, foarte mulţi, care au abilităţi tehnice şi practice, care au crescut alături de părinţi ce stăpânesc o meserie pe care, la rândul lor, vor să o înveţe şi ei. Această diversitate în talente şi în opţiuni reprezintă o şansă imensă pentru viitorul ţării noastre.

Desigur, alegerea unui drum în viaţă pentru un elev, reprezintă un proces şi o decizie la care contribuie atât părinţii săi, dascălii, dar şi el. Tocmai de aceea, îmi exprim speranţa că acest început de nou an şcolar va însemna o nouă ocazie de a ajuta cât mai mulţi copii să-şi urmeze vocaţia, să înveţe o meserie – dacă asta îşi doresc, să se gândească la o facultate – cu toate provocările pe care aceasta le presupune şi, lucrul cel mai important, pe care simt nevoia să-l repet, oricare ar fi drumul ales, acesta trebuie să ii ajute să trăiască o viaţă mai bună!

De asemenea, am convingerea că anii petrecuţi în şcoală trebuie să-i ajute pe copii să se poziţioneze corect faţă de valorile pe care o societate modernă, europeană, le promovează. Iar dintre ele, munca, cinstea şi seriozitatea mi se par esenţiale. Iar aici am motive întemeiate de a privi cu încredere atât către dascăli cât şi către părinţi. Discuţia legată de modelele sociale este una complexă şi, în acelaşi timp, permanentă. Familia şi şcoala au un rol primordial în acest sens, iar eu cred că valorile pe care copii le învaţă, atât acasă cât şi în sala de clasă, sunt cele corecte! 

Exprimând toate aceste gânduri, sunt însă conştient de toate dificultăţile pe care atât părinţii cât şi învăţătorii sau profesorii le întâmpină. Soluţionarea lor trebuie să fie prioritară pentru orice factor de decizie responsabil! În ceea ce mă priveşte, voi continua să depun toate eforturile pentru a ajuta cât mai multe şcoli. Este o datorie la care, ca profesor, mă gândesc mereu. 

Iar dacă toţi, fiecare la nivelul său, fiecare la locul său, vom face acest efort, dacă toţi ne vom păstra încrederea în viitorul acestei ţări, cu toate provocările prezentului, speranţele pe care le-am simţit zilele acestea se vor dovedi întemeiate, iar copiii noştri vor trăi o viaţă mai bună. 

Sprijin pentru parintii si copiii de la Gradinita nr. 9 din Oradea

Ieri, la Consiliul Judetean, am primit vizita unui grup de parinti care isi duc copiii la Gradinita cu program normal nr. 9 din Oradea (situata pe strada Constantin Brancusi). Conform deciziei municipalitatii, aceasta unitate urmeaza a fi desfiintata pentru a se infiinta aici o cresa. Parintii s-au aratat nemultumiti de aceasta decizie si mi s-au plans ca nu au fost informati despre motivul desfiintarii gradinitei. Multi au aflat despre planurile municipalitatii dupa ce si-au inscris deja copiii, tot acolo, iar inscrierile au fost acceptate. Mai mult, asa cum mi s-a adus la cunostinta, au fost si parinti plecati in concediu, stiind ca si-au inscris copiii la gradinita si care nu au aflat despre desfiintare. 

Pana acum, la Gradinita nr. 9 au existat trei grupe, doua de limba romana si una pentru copiii maghiari. Fiecare educatoare are in grupa copii de pana la 6 ani; cei mici invata de la cei mai mari, iar cei mai mari invata sa aiba rabdare cu cei mici. Parintii s-au aratat incantati de acest sistem, cu grupe de varsta mixte, si de evolutia copiilor.

Solutiile propuse de municipalitate – mutarea la alte doua unitati – nu sunt convenabile pentru majoritatea parintilor, care spun ca vor fi obligati sa faca schimbari majore de program in familie si vor avea cheltuieli mai mari. Unii nu isi vor permite sa plateasca la o gradinita cu program prelungit.

Colegii nostri din Consiliul Local, reprezentanti ai USL, au votat acest proiect la propunerea administratiei locale, dar intalnirea pe care am avut-o ieri cu grupul de parinti aduce cateva elemente importante de care eu cred ca este obligatoriu sa se tina seama.

Din discutia de ieri, a rezultat ca parintii sunt foarte multumiti cu starea de acum: atat de activitatea educatoarelor cat si de atmosfera armonioasa care a fost creata. Ei nu cauta scandal, ci doresc o solutie amiabila. Punctul lor de vedere il impartasesc si eu: cred ca e nevoie ca cele doua parti sa se mai aseze odata la masa discutiilor si sa incerce o solutie de compromis care sa fie benefica ambelor parti: sa aiba in vedere atat interesul educational al copiilor, cat si planurile orasului pentru dezvoltarea retelei scolare. 
Sunt impotriva desfiintarii gradinitei, mai ales ca vorbim despre una care ar putea deveni un model experimental si de studiu. In acelasi timp, sunt pentru infiintarea unei crese si imi doresc ca municipalitatea sa identifice solutiile pentru amenajarea unui spatiu existent sau pentru construirea unui imobil nou in care sa functioneze viitoarea cresa. 

Ganduri privind examenul de Bacalaureat 2013

Rezultatele de anul acesta de la examenul de Bacalaureat sunt mai bune decat cele de anul trecut. Asa cum a fost anuntat oficial, promovabilitatea finala (inainte de contestatii) este de 55,4%, cu 11 puncte procentuale mai mare decat in 2012.

Exista doua cauze reale ale acestei cresteri: in primul rand, introducerea subiectelor diferentiate. Anul trecut au fost subiecte unitare pentru toti elevii, indiferent de specializari. Acum, au fost subiecte diferentiate in functie de profil, ceea ce este mult mai echitabil. Cred ca s-a facut un pas important pentru ca Bacalaureatul sa devina ceea ce ar trebui sa fie. Urmatorul pas, dupa parerea mea, asa cum am mai spus-o ar fi introducerea sistemului de diplome de diferentiate care sa permita absolventilor traiectorii educationale diferentiate.

Cea de-a doua cauza a cresterii este inscrierea unui numar mai mic de elevi la examen: 188.848 de inscrisi, fata de 200.187 de elevi anul trecut.

Avem aceasta rata de promovabilitate in conditiile unui examen corect, cu o exigenta ridicata. Ministerul Educatiei Nationale a reactionat corect in aceasta perioada. Subiectele au fost distribuite corect, respectandu-se metodologia si securitatea informatiilor. Examenele s-au desfasurat in bune conditii, fiind asigurate conditiile ideale pentru finalizarea verificarilor si publicarea rezultatelor, conform metodologiei. Au fost transmise atentionari prompte si repetate catre toate componentele sistemului (profesori, functionari, inspectori) sa respecte legea si sa nu pericliteze buna desfasurare a examenelor.

Cazurile problema (fraude, copii eliminati) sunt nesemnificative din punct de vedere statistic – 0,16% din numarul total de copii. Asadar, ideea de problema de sistem este complet falsa. PDL a incercat sa creeze isterie, a vrut repetarea examenului si acum critica tot sistemul, afectand o intreaga generatie, din cauza unor cazuri punctuale, de parca ar fi o rusine sa ai rezultate bune la Bac!

La acest examen au fost eliminati cca. 300 de elevi, iar anul trecut 373. Pentru comparatie, in cazul Liceului Bolintineanu din Bucuresti vorbim despre 16-17 copii suspectati de procurori. Este vorba despre o exceptie (daca se dovedeste ceva!) si, oricum, nu o regula, asa cum unii incearca sa acrediteze.  Ministerul Educatiei a avut o reactie rapida in acest caz: a fost schimbata comisia de Bacalaureat, a fost demisa conducerea liceului si, ulterior, a fost demis chiar si inspectorul coordonator al sectorului 5 din Capitala.

Consider ca examenul a fost bine organizat, de aceea doresc sa felicit si pe aceasta cale echipa din fruntea ministerului. Anul acesta, scopul a fost sa se testeze ceea ce stiu elevii, nu ceea ce nu stiu acestia. Scopul nu a fost acela de a arata ca elevii sunt slab pregatiti si trebuie picati si nici comanda politica nu a existat ca si pe vremea guvernului de trista amintire PD-L – Funeriu.

Pedelistii depun o motiune impotriva fostului lor ministru al educatiei

PDL depune astazi o motiune simpla pe educatie. Consider ca este dreptul democratic al oricarui partid sa depuna o motiune impotriva Guvernului, insa sunt sigur ca acest demers este sortit, din start, esecului. Mai mult decat atat, motivele PDL sunt de-a dreptul comice, ca sa nu zic hilare. Pedelistii practic depun o motiune impotriva fostului lor ministru, Daniel Petru Funeriu. Spun asta avand in vedere faptul ca aceasta motiune critica, cu exceptia unui singur punct – bacalaureatul profesional – prevederi si masuri ce sunt mosteniri din mandatul lui Funeriu.

In ceea ce priveste bacalaureatul profesional, vreau sa mai spun inca odata ca este un subiect care ma preocupa de mai bine de doi ani de zile si sustin cu tarie ca este o masura utila si necesara pentru viitorul invatamantului romanesc. Acest tip de bacalaureat le va permite elevilor de la liceele tehnologice, care nu doresc sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior, sa isi poata termina studiile liceale si sa poata obtine o diploma care sa ateste calificarea lor. El este destinat in special celor care dupa liceu vor sa se angajeze, si nu sunt interesati sa faca studii superioare.

In ceea ce priveste clasa pregatitoare, un alt punct criticat in documentul PDL, aceasta masura a fost luata chiar de ministrul Funeriu, insa nu s-a facut absolut nimic pentru implementarea ei, cu exceptia organizarii unei licitatii care ar fi trebuit castigata de firmele de casa ale PDL.  Intr-un timp foarte scurt, Guvernul USL a facut tot posibilul sa ofere cadrul logistic si uman necesare astfel incat, in ciuda neregulilor lasate de PDL, anul scolar a inceput fara mari probleme. In opinia USL, varianta actuala a clasei pregatitoare este proasta. Daca Daniel Funeriu s-ar fi consultat inainte de a veni cu aceasta idee si cu asociatiile de parinti, atunci si-ar fi dat la randul sau seama de aceasta realitate.

Guvernul va discuta cu asociatiile de parinti si cu profesorii in continuare, pentru a monitoriza si analiza evolutia acestui proiect. Sunt convins ca pana anul viitor, impreuna cu toti factorii interesati, vom putea lua o decizie inteleapta, care sa aiba in vedere interesul educational al elevilor. 

 

Bacalaureat diferențiat din 2013

Comisia de învățământ a Senatului a adoptat astăzi, cu unanimitatea voturilor parlamentarilor prezenți, raportul la proiectul de lege privind organizarea și desfășurarea examenului de Bacalaureat diferențiat începând din 2013.

Cred că este o măsură binevenită (susținută inclusiv de părinți și sindicate, însă nu și de domnul Funeriu și gașca cotrocenistă) care permite absolvenților de liceu să opteze pentru susținerea bacalaureatului profesional – care le va permite accesul pe piața muncii, dar nu și urmarea unor cursuri în învățământul superior – sau pentru bacalaureatul național, care le va da voie să urmeze cursurile unei facultăți.

Pentru aceeași idee am militat și eu încă de acum un an de zile, pe vremea când eram membru al aceleiași comisii parlamentare. Sunt bucuros, că astăzi, foștii mei colegi, inclusiv Ministerul Educației adoptă aceași poziție și adoptă o măsură bună pentru viitorul elevilor, cât și al învățământului românesc, în general.

Precizări privind “linia maghiară” de la UMF Târgu Mureș

Vizavi de situația creată în jurul UMF Târgu Mureș aș dori să fac câteva precizări, mai ales că în mass media au apărut unele interpretări eronate cum că aș fi împotriva "liniei" maghiare.

 

Din start vreau să spun că nu sunt împotriva liniei maghiare și nu sunt nici împotriva profesorilor sau studenților de etnie maghiară. Sunt însă împotriva modului în care unii politicieni, indiferent de etnia acestora, au înțeles să acționeze și să treacă peste autonomia universitară. Aș fi fost și împotriva unei "linii" românești, dacă aceasta ar fi fost creată așa cum se încearcă acum la UMF Târgu Mureș cu cele două linii de învățământ maghiară și engleză. Poziția mea transcede disputa etnică. Nu aceasta este problema, ci modul în care guvernanții și responsabilii din învățământ iau decizii fără o fundamentare serioasă și fără a se urmări, în primul rând, interesul educațional. Vreau să subliniez că nu sunt împotriva multiculturalismului în învățământul superior, din contră, susțin acest principiu. Însă nu pot fi de acord cu astfel de "dedicații" politice și practici care nu fac bine învățământului românesc. În această cheie aș dori să interpretați poziția mea privind ceea ce se întâmplă în aceste zile la Târgu Mureș.

 

Și pentru că astăzi este o dată importantă pentru maghiarii din România (cu toate controversele istorice legate de momentul Revoluției de la 1848), aș dori să le transmit pe această cale gândurile mele cele mai bune. Astăzi, cu colegii mei din PSD Bihor vom participa la manifestările la care am fost invitați de către conducerea UDMR Bihor. Îmi doresc ca împreună, maghiari și români, să avem înțelepciunea să trecem peste interpretările tendențioase și manipulările naționaliste prin care se încearcă crearea unor conflicte artificiale. Viitorul nostru aici în Transilvania nu poate fi decât unul comun, iar principiile care ne vor ghida și de acum încolo vor fi dialogul și respectul reciproc.

UMF Târgu Mureș: o decizie “fundamentată”

Ministerul Educației a publicat ieri proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede înființarea unei Facultăți de Medicină și Farmacie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș, cu predare în limba maghiară și engleză având urmatoarele specializări: Asistență medicală generală (în limba maghiară), Medicină (în limba maghiară), Medicină (în limba engleză), Farmacie (în limba maghiară) și Moașe (50% limba română, 50% limba maghiară din capacitatea de școlarizare).

 

Din punctul meu de vedere, ca membru al comunității universitare, mi se pare extrem de gravă această ingerință a politicului în domeniul academic și această încălcare a autonomiei universitare. Nu mă refer aici la conotația etnică a problemei. Grav mi se pare că am ajuns în situația în care o formațiune politică, indiferent de cum se numește ea poate determina Guvernul și Ministerul Educației (iar acestea acceptă șantajul politic) pentru a înființa o facultate, indiferent de limba în care se predă acolo sau de specializarea ei. În locul UDMR, putea fi orice alt partid politic, problema de fond rămânea la fel de gravă: cum își permite o formațiune politică să intre cu bocancii în viața universitară și sfidând ceea ce se întâmplă acolo să impună o decizie care nu este pe deplin acceptată chiar de către cei cărora li se aplică respetiva decizie?

 

Dincolo de dezbaterea politică foarte încinsă, pentru a ne edifica cu toții asupra modului în care s-a luat această decizie de către Coaliția de guvernământ și Guvernul României, vă citez din Nota de fundamentare a proiectului de HG pentru modificarea punctului 44 din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 966/2011. Este vorba desre un fragment, zic eu semnificativ: Capitolul II. Motivul emiterii actului normativ, punctul 2. Schimbări preconizate, litera b): 

 

"Scopul elaborării noului proiect de act normativ se înscrie în preocupările noastre de a dezvolta statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, în vederea compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare profesională".

 

Așadar, în cel mai pur limbaj de lemn ni se spune NIMIC despre adevăratele motive care stau în spatele acestei decizii. E 100% vorbărie goală din partea unor guvernanți care ne cred pe toți niște ignoranți.

 

Aș dori să subliniez și superficialitatea cu care a fost elaborat și redactat documentul Guvernului. Intenționat am păstrat în fragmentul anterior dezacordul din documentul original elaborat de Ministerul Educației și postat pe website ("în vederea compatibilizarea…"). E poate doar un mic detaliu, dar cred că spune multe despre cum s-a lucrat la această propunere. Dacă nu au reușit să citească cu atenție și să corecteze un document oficial de doar câteva pagini (asta este un alt element privind seriozitatea cu care s-a lucrat), mi-e limpede cât de "fundamentată" a fost decizia. 

 

Nu în ultimul rând, aș spune despre nota de fundamentare că este una mincinoasă. În partea privind "procesul de consultare cu organizaţii neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate" ni se spune negru pe alb că: "Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului, a fost discutat cu instituția de învăţământ superior şi cu consultarea Consiliului Național al Rectorilor, după care a fost înaintat spre analiză şi avizare la ministerele implicate: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Justiţiei". De fapt nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Conducerea UMF din Târgu Mureș a fost forțată nu consultată să accepte decizia luată la nivel politic între PDL și UDMR, cât despre analiza și avizarea altor ministere implicate, mă întreb ce rost mai au acestea când decizia a fost deja luată în ședința de Guvern.  

 

Din punct de vedere al interesului educațional nu este normal ceea ce s-a întâmplat în cazul UMF Târgu Mureș. Nu este normal ca interesul politic și electoral al unor formațiuni politice (PDL vrea să rămână la guvernare cu orice preț, iar UDMR să mai câștige câteva puncte electorale) să afecteze procesul educațional și viața universitară. 

 

Din punct de vedere procedural, dacă Guvernul și Coaliția de guvernământ vor merge până la capăt și vor adopta o Hotărâre de Guvern pe tema UMF din Târgu Mureș, atunci Uniunea Social-Liberală va ataca această hotărâre în contencios administrativ. Dacă vor promova o Ordonanţă de Urgenţă, atunci deja discutăm de o moţiune de cenzură. 

 

Post Scriptum sau "o glumă a istoriei"

 

În februarie 2002, Guvernul PSD de atunci a primit un protest public virulent al rectorilor din Cluj împotriva ideii de segregare în Babeş Bolyai şi celelalte universtiăţi pe criterii etnice. Cel care a prezentat acest protest era un tânăr conferenţiar care se numea Cătălin Baba. Astăzi, același domn, ajuns între timp ministru al educației face presiuni asupra universitarilor de la Târgu Mureş (că le taie banii de finanțare) pentru a accepta o soluție negociată politic și care nu are nimic de a face cu interesul educațional.