Decizia Comitetului Executiv Județean al PSD Bihor: Biroul Permanent Județean va fi ales în cadrul unei Conferințe Extraordinare

În conformitate cu prevederile statutare, Comitetul Executiv Județean lărgit al PSD Bihor s-a întrunit în ședință, în data de 20 noiembrie 2015, pentru a decide asupra câtorva aspecte importante privind alegerile pentru Biroul Permanent Județean. La ședință au participat membrii de drept ai Comitetului Executiv Județean  și membrii aleși în Consiliul Județean al partidului, în total 137 membri PSD.

Având în vedere că potrivit noului statut al PSD, aprobat la Congresul extraordinar din luna octombrie, Consiliul Județean este o structură care nu mai există, am propus membrilor Comitetului Executiv Județean ca alegerile pentru funcțiile din Biroul Permanent Județean să se desfășoare în cadrul unei Conferințe Județene Extraordinare la care să participe membrii actualului Consiliu Județean, primarii și viceprimarii PSD, consilierii județeni și consilierii locali de la nivelul municipiilor si președintii organizațiilor de tineret, femei și seniori de la nivel județean, al municipiilor și al orașelor. Această propunere a fost adoptată prin votul majorității celor prezenți, mai exact 135 voturi pentru, un vot impotrivă și o abținere. Data și locul desfășurării conferinței vor fi anunțate la începutul săptămânii viitoare. Potrivit statutului, funcțiile din Biroul Permanent Județean care se aleg prin vot sunt cele de președinte executiv, vicepreședinți, secretar executiv și trezorier. 

CEx PSD Bihor 20112015 (1)

În cadrul Comitetului Executiv s-a mai propus, după modelul aplicat la nivel central, ca persoanele care vor fi alese în cadrul Biroului Permanent Judetean să nu mai poată cumula și funcția de președinte, președinte executiv sau secretar executiv la nivelul organizațiilor locale sau al organizațiilor de femei, tineret sau seniori. Această propunere vine în ideea de a putea pregăti mai bine alegerile locale și parlamentare din 2016. Propunerea a fost aprobată cu 133 voturi pentru și 4 împotrivă.

Tot prin vot a fost aprobată prelungirea datei de depunere a candidaturilor pentru Biroul Permanent Judetean până la 25 noiembrie, ora 16.00. 

Călin Popescu Tăriceanu la Oradea

Domnul Călin Popescu Tăriceanu se va afla mâine la Oradea pentru a susține candidatura domnului Victor Ponta la funcția de președinte al României. Invit pe această cale toți simpatizanții domniei sale la o întâlnire electorală organizată la sala Filarmonicii (ora 15) din municipiul nostru. De asemenea, de la ora 17, îi aștept pe toți primarii din județul Bihor care îl apreciază pe domnul Tăriceanu și care au fost sprijiniți în proiectele lor de dezvoltare locală pe vremea când acesta a condus Guvernul României.

10801488_841650845874804_6608808064215305326_n

2 noiembrie – Ziua votului – Alegeri prezidențiale (tur 1)

Astăzi am votat VICTOR PONTA cu gândul că vom avea un cu totul altfel de preşedinte decât în ultimii zece ani, cu gândul la un preşedinte care să ne unească, un preşedinte pentru care există o singură Românie, în care toţi să fim trataţi egal. Am votat pentru un preşedinte care să ne reprezinte cu bine în exterior, să ne aducă prosperitate şi liniştea de care avem nevoie. Cred că dezbinarea din ultimii 10 ani trebuie să înceteze.

zv_2

Sub conducerea lui Victor Ponta, România a avut cea mai eficientă guvernare din ultimii 20 de ani

Potrivit unui Raport al Bancii Mondiale, Romania a inregistrat un salt spectaculos in perioada 2012-2013, de aproape 10%, la indicatorul ”Eficienta guvernarii”. Valoarea inregistrata, de 52,6% este mai mare decat scorul obtinut de tara noastra in fiecare an de dupa 1996.

Raportul (The Worldwide Governance Indicators) aduna date relevante despre situatia din 215 tarii ale lumii, din care sunt agregati 6 indicatori. Cel mai important este cel privind ”Eficienta guvernarii”, indicator care surprinde perceptia asupra calitatii serviciilor publice, calitatii serviciilor civile si gradul de independenta fata de presiunile politice, asupra calitatii si implementarii politicilor publice, precum si credibilitatea angajamentului guvernului fata de aceste politici.

10527291_831039750269247_1285135070283737397_n

De altfel, 5 dintre cei 6 indicatori ai Indicelui de Guvernare Globala, respectiv Stabilitatea politica si absenta violentei, Eficacitatea guvernarii, Calitatea reglementarilor, Statul de drept si Controlul coruptiei, sunt in crestere in 2013, fata de 2012. Singura categorie care inregistreaza o scadere este cea privind reprezentarea si raspunderea.

Evaluarea facuta in Raportul Bancii Mondiale consfinteste faptul ca eforturile facute de cabinetul Ponta pe calea cresterii eficientei actului de guvernare au fost incununate de succes, iar parcursul Romaniei se inscrie din nou pe un trend ascendent, dupa ce criza economica si guvernarea catastrofala a PDL (noul aliat al PNL) au anulat complet boom-ul economic din anii 2005 – 2008.

Desigur, mai este inca foarte mult de muncit, insa sunt semne clare ca sub guvernarea PSD si a lui Victor Ponta, Romania se dezvolta intr-un ritm accelerat. Vrem sa facem insa ca rezultatele sa se vada tot mai mult in cresterea nivelului de trai pentru toti romanii.

Cand am venit la guvernare, tara noastra avea o putere de cumparare de 48% fata de media europeana, acum suntem la 54%. Sunt rezultate palpabile și de necontestat.

Victor Ponta în vizită la Oradea (17 octombrie 2014)

Vineri, 17 octombrie, am primit la Oradea vizita domnului prim-ministru Victor Ponta. Domnia sa a fost însoțit de o delegație de miniștri formată din: domnul vicepremier Liviu Dragnea (ministrul dezvoltării regionale și administrației publice), domnul Ioan Rus (ministrul transporturilor), domnul Constantin Niță (ministruleconomiei) și domnul Florin-Nicolae Jianu (ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici șiMijlocii, Mediu de Afaceri și Turism).

Programul de lucru a domnului Ponta a debutat cu o vizită la Universitatea ”Emanuel”, unde s-a întâlnit cu președintele acestei instituții de învățământ, domnul prof. univ. dr. Paul Negruț, precum și cu peste 400 de studenți și cadre didactice.

10710976_830561916983697_2904346023122124127_n

Victor Ponta a apreciat activitatea și rezultatele obținute de elevii şcolilor confesionale: “În educație investim și trebuie să investim în continuare. Toate tipurile de educație sunt tratate egal. Toate contribuie la dezvoltarea sistemului de învățământ și la creșterea noilor generații de tineri. Ideea de credinţă este extrem de importantă în procesul de educaţie. Mă refer la toţi cei care cred în Dumnezeu. Cred că România este ţara tuturor celor care cred în ceva. Nimeni nu este mai presus sau mai prejos pentru că este ortodox, greco-catolic, romano-catolic, baptist, penticostal. Atâta timp cât credem în Dumnezeu, înseamnă că suntem oameni mai buni.”

La Prefectura Bihor, premierul, împreună cu vicepremierul Dragnea și ceilalți miniștri, au susținut o scurtă conferință de presă în care au vorbit despre investițiile de peste 250 milioane de euro ale Guvernului în județul Bihor.

Am deblocat proiectele blocate în perioada de criză, fapt ce va asigura continuarea dezvoltării judeţului Bihor”, a spus premierul.

liviu dragnea 17102014 (1)

Ministrul Transporturilor, domnul Ioan Rus, s-a referit la situația Autostrăzii Transilvania, precizând că există deja un constructor pentru continuarea lucrărilor pe tronsonul dintre Gilău-Borş, astfel încât de anul viitor vor putea începe lucrările. De asemenea, ministrul a spus că a aprobat proiectul unui drum expres ce va ocoli Oradea de la intersecţia cu DN 1 Oradea-Cluj până la viitoarea intrare pe Autostrada Transilvania, şi a amintit că s-a stabilit şi câştigătorul licitaţiei pentru reabilitarea podului Densuşianu, un alt proiect important de infrastructură rutieră. Despre reabilitarea DN 76 Oradea-Beiuş-Deva, domnul Rus a afirmat că în acest moment se lucrează la limita la care se poate lucra şi și-a declarat certitudinea că anul viitor vom avea şi această lucrare finalizată.

În cuvântul său, domnul ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea a vorbit despre Planul Naţional de Dezvoltare Locală pe care îl conduce, alocând deja peste 53 milioane lei pentru lucrări de apă, canalizare, drumuri şi cămine culturale din Bihor.

liviu dragnea 17102014 (7)

De asemenea, domnul Dragnea a anunțat că a semnat şi plata către Compania de Apă Oradea a sumei de 3,116 milioane lei, cu care Ministerul Dezvoltării era dator pentru plata firmelor angajate de CAO în programul de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din Oradea.

În ceea ce privește proiectele finanțate prin Compania Naţională de Investiţii în Bihor, domnul vicepremier a afirmat că a alocat fonduri pentru reabilitarea căminului cultural din Beiuş, în timp ce documentaţia pentru reabilitarea căminelor culturale din Salonta, Aleşd şi Bulz sunt în faza finală de încheiere a documentaţiilor.

Cu ocazia acestei vizite a fost anunțată și demararea proiectului complexului sportiv multifuncţional din Oradea, o promisiune a PSD făcută la alegerile europarlamentare și care, iată, începe să prindă contur. Pe acest subiect, domnul Dragnea a afirmat că, întrucât nu poate colabora cu primarul Oradiei, domnul Ilie Bolojan, speră ca proiectul să fie preluat de către Consiliului Judeţean Bihor. 

În încheiere, domnul Dragnea a făcut referire și la situația blocurilor ANL din județul Bihor, unde există deja 36 unităţi locative în finalizare la Ştei şi alte 397 unităţi locative sunt în diverse stadii de promovare, urmând ca o parte din blocurile promise în Bihor să fie începute anul acesta, iar o parte anul viitor.

ponta_faist

După conferința de presă de la Prefectură, premierul Ponta s-a deplasat la fabrica Faist Mecatronic S.A, unde a declarat: ” Am venit să-i felicit şi să mă bucur că şi în perioadă de criză a fost o dezvoltare, să mulţumesc pentru locurile de muncă şi să adresez de aici o invitaţie către toate companiile de a accesa fie schemele de ajutor de stat pe care le-am adoptat atât pentru investiţii mari, cât şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii, şi de a se pregăti pentru accesarea fondurilor europene care sunt alocate în noul program 2014-2020″. Domnia sa a mai amintit faptul că, de la 1 octombrie, Guvernul a redus contribuţiile de asigurări sociale cu 5% şi a dat asigurări mediului de afaceri că nu va creşte impozitele şi taxele.

Ultima vizită a premierului s-a consumat la Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, unde domnia sa a avut o întrevedere privată cu Prea Sfințitul Părinte Episcop Sofronie. La ieșirea din clădirea Episcopiei, domnul Ponta a fost aşteptat de un grup de pensionari cărora le-a promis că va pune capăt scăderii nivelului de trai. “N-o să-i mai las să vă taie nimic!,” a afirmat primul-ministru.

ponta_la_episcopie

Vizita premierului Ponta la Oradea s-a încheiat în jurul orei 13. În drum spre municipiul Arad, delegația de miniștri s-a oprit pentru două scurte vizite în localitățile Gepiu și Avram Iancu.

Ofiţer al Ordinului Leopold

Vineri 15 noiembrie, am participat la Bucureşti, la invitaţia Excelenţei Sale, domnul Philippe Beke, Ambasadorul Belgiei în România, la manifestările prilejuite de Sărbătoarea Regelui – Fête du Roi, zi deosebit de importantă pentru naţiunea belgiană.

Cu această ocazie, în urma aprobării Majestăţii Sale, Regele Philippe, Excelenţa Sa, domnul ambasador, mi-a înmânat decoraţia aferentă acordării titlului de Ofiţer al Ordinului Leopold.

Această distincţie deosebit de onorantă mi-a fost acordată « pentru implicarea entuziastă, între anii 2009 şi 2012, în activitatea grupului parlamentar de prietenie Belgia – România şi pentru suportul acordat companiilor belgiene din judeţul Bihor ».

Campanie de întrajutorare a persoanelor afectate de inundaţiile din judeţul Galaţi

Împreună cu colegii mei din PSD Bihor am demarat astăzi o campanie de întrajutorare a persoanelor afectate de inundaţiile din judeţul Galaţi. Având în vedere situaţia gravă în care se află persoanele sinistrate şi în spirit de solidaritate cu acestea, PSD Bihor organizează, în regim de urgenţă, acţiuni de strângere de ajutoare. Acestea vor consta în alimente neperisabile precum: zahar, ulei, faina, orez, paste fainoase, conserve sau apa imbuteliata.

Acţiunile de întrajutorare vor începe vineri, 13 septembrie 2013, astfel încât produsele de strictă necesitate să ajungă cât mai repede în localităţile afectate. Persoanele care doresc sa ajute sunt invitate la sediul organizatiei municipale a PSD din Oradea, Piata Unirii, (langa statuia lui Emanoil Gojdu), in fiecare zi lucratoare, pana la ora 18. Campania se va incheia joi 19 septembrie.

Colegii mei din PSD Bihor îşi exprimă, cu această ocazie, compasiunea pentru pierderea de vieţi omeneşti şi doresc să asigure persoanele afectate de întreaga lor solidaritate.

Deschiderea Centrului de Afaceri în Agricultură Ciumeghiu – Mehkerek

Astăzi am participat la deschiderea oficială a Centrului de Afaceri în Agricultură Ciumeghiu – Mehkerek, proiect implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 -2013.

În decurs  de o lună de zile, este cel de-al treilea proiect de succes finanţat prin Programul HU-RO la care am participat (după inaugurarea pistei de biciclete dintre Salonta şi Bekescsaba şi dezvoltarea colaborării româno-maghiare privind apărarea împotriva inundaţiilor în zona de frontieră).

Consider că este de datoria Consiliului Judeţean să sprijine astfel de iniţiative  transfrontaliere pentru că deschiderea de o parte şi de alta a graniţei creează încredere şi apropiere între comunităţi, ceea ce, din punctul meu de vedere este garanţia pentru proiecte de succes, cu impact direct asupra bunăstării oamenilor. Aşa cum demonstrează şi acest ultim proiect de la Ciumeghiu, oamenii au nevoie doar de un mic imbold din partea autorităţilor pentru ca ei să dezvolte proiecte şi să pună pe picioare întreprinderi locale care să aducă beneficii de ambele părţi.

Dezbatere la Cluj Napoca privind regionalizarea

Astăzi, de la ora 10 voi fi la Cluj Napoca împreună cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale pentru a reprezenta Consiliul Judeţean Bihor la dezbaterea privind proiectul de regionalizare a ţării. Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi va fi prezent şi domnul vicepremier Liviu Dragnea.

Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele importante şi obligatorii ale procesului de pregătire a viitorului proiect de reorganizare administrativ teritorială. Personal, voi sublinia importanţa descentralizării, care ar trebui să vină la pachet cu regionalizarea şi voi cere cere puteri lărgite şi resurse mai mari pentru judeţe. De asemenea, va trebui să vedem care sunt atribuţiile regiunilor, a judeţelor, a primăriilor.