USL Bihor – dialog permanent pentru dezvoltarea intregului judet

Joi 17 Octombrie, la sediul PSD Bihor, a avut loc intalnirea pe care am solicitat-o saptamana trecuta partenerilor nostri din cadrul ACD Bihor (PNL-PC). A fost o intalnire necesara, pentru ca nu am mai discutat de multa vreme in aceasta formula, o intalnire deschisa si constructiva, ale carei rezultate sper sa se vada cat mai curand.

Dincolo de discutiile privind unele decizii administrative, pe care le am zilnic cu domnul Cornel Popa, am decis impreuna ca este bine si util sa avem si un dialog politic permanent, intr-o formula extinsa, din care sa rezulte asumarea si realizarea unor prioritati de maxima importanta pentru intregul judet. Astfel, aceste consultari vor capata de acum o frecventa lunara.

De ce consider eu ca sunt importante aceste intalniri…

In opinia mea, deciziile politice majore – iar cele cu privire la modul in care trebuie sa se dezvolte judetul nostru sunt, cu siguranta, decizii politice majore – se iau prin dialog, prin consens si printr-o sustinere larga, care sa permita punerea lor in practica si sa ajute, in mod imediat si concret, la imbunatatirea vietilor tuturor bihorenilor!

Intr-adevar, deciziile administrative care vor fi luate in urma stabilirii prioritatilor pe termen mediu si lung ale Bihorului, nu vor necesita astfel de consultari politice. Dar, inainte de orice, eu cred ca viitorul a peste 500.000 de oameni nu poate si nu trebuie sa fie stabilit dintr-un singur birou. Oricat de tentanta ar putea sa para pentru cineva o asemenea abordare, noi consideram ca ea nu este una benefica pentru oameni.

Nevoia de lideri, precum si urgenta unor masuri imediate in folosul oamenilor exista, este reala si legitima. In acelasi timp insa, o comunitate atat de mare ca si a noastra, a bihorenilor, nu poate sa se dezvolte cu mai multe viteze. Nu trebuie sa ajungem in situatia ca unii sa ii traga pe ceilalti dupa ei. Sau, eventual, ca o parte a judetului nostru sa se uite oarecum de sus si superior la cealalta parte. Suntem toti bihoreni, dorim toti ca judetul nostru nu doar sa ramana in frunte, dar sa se dezvolte si mai mult, in acelasi fel in care dorim ca toti locuitorii acestui judet sa poate simti beneficiile dezvoltarii pe care o vom realiza.

De aceea eu si colegii mei consideram ca dezvoltarea trebuie sa fie sustinuta si de la baza, in paralel cu sprijinul acordat celor care, din multe motive si prin contributia multor oameni, au ajuns la un nivel de dezvoltare mai avansat. Si aici vreau sa fiu clar: toti ne dorim si incurajam performanta. Fara exceptie. Cei care pot, trebuie ajutati sa faca tot ce isi propun. Dar cei care, tot din multe motive, nu pot, nu vor trebui niciodata lasati in spate! Daca, din nefericire, s-ar intampla asa, am ajunge in situatia in care jumatate dintre oameni traiesc intr-o oaza, iar cealalata jumatate este condamnata si obligata sa traiasca in desertul arid care o va inconjura.

Pericolul cresterii discrepanatelor intre diversele zone ale judetului este unul real iar munca pentru prevenirea materializarii acestui pericol nu trebuie sa genereze frustrari. Bihorul nu va fi niciodata in concurenta cu el insusi! Niciodata! Bihorul insa, trebuie sa ramana, daca vrea sa reuseasca ceea ce isi propune, un judet al solidaritatii, al coeziunii, al echilibrului si al dialogului eficient si direct!

Acestea sunt valori in care cred si pe care doresc sa le sustin in cadrul viitoarelor intalniri lunare ale USL Bihor. Este optiunea mea strategica pentru intarirea si dezvoltarea comunitatii noastre, a judetului nostru ca si entitate administrativa si va avea ca rezultat o crestere compacta – si nu zone care alearga, cu viteze diferite, in directii eventual opuse.

Sunt sigur ca toti partenerii nostri inteleg beneficiile acestui gen de abordare, in acelasi fel in care sunt convins ca oamenii vor sa ne vada muncind si realizand ceva pentru bine lor, impreuna.

Organizatia pensionarilor social democrati Bihor isi alege azi conducerea

Astazi, de la ora 16, in sala “Traian Mosoiu” a Primariei Municipiului Oradea, voi participa la Conferinta de alegeri a Organizatiei pensionarilor social democrati Bihor.

Cei peste 150 de delegati prezenti la Conferinta vor alege noua conducere a organizatiei: Presedintele, Vicepresedintii, Secretarul, precum si Comitetul Executiv al OPSD Bihor.

Tot azi vor fi alesi si cei 6 delegati care vor reprezenta seniorii PSD Bihor la Conferinta Nationala care va avea loc la Sibiu, in data de 2 Noiembrie.

OPSD reprezinta una dintre structurile cele mai active din cadrul PSD Bihor si doresc sa le multumesc si cu aceasta ocazie pentru munca depusa. De asemenea, inca de pe acum, le urez mult succes colegilor care vor fi azi alesi sau realesi in cadrul conducerii OPSD Bihor!

Vizita doamnei ministru Rovana Plumb în Bihor

În acest sfârșit de săptămână o avem ca oaspete în județul nostru pe doamna Rovana Plumb. În dubla sa calitate – ministru al mediului și schimbărilor climatice și președinte al OFSD – va participa la mai mult întâlniri. La aceste acțiuni vom avea și o altă invitată de seamă, o mai veche prietenă a PSD Bihor din Parlamentul European, pe doamna Zita Gurmai, președintele Organizației de femei din cadrul Partidului Socialiștilor Europeni.

Sâmbătă, 7 septembrie

ora 9, Consiliul Judetean Bihor, Sala Mare – întalnire cu primarii și reprezentanții autorităților publice din județul Bihor

 ora 10.30, Consiliul Judetean Bihor, Sala Mare – Conferință de presă

ora 11, Hotel Continental Forum Oradea – Seminarul european “La muncă egală, salariu egal”, organizat de OFSD Bihor

ora 14, Hotel Continental Forum Oradea – Conferinta de alegeri a Organizației femeilor social democrate din județul Bihor

ora 16, comuna Holod – Manifestări culturale din cadrul Zilelor “Iosif Vulcan”

  • va participa și dl. ambasador Romaniei la Budapesta, Excelența Sa dl. Victor Micula, precum și o delegație din Letavertes (Ungaria), localitate înfrățită cu Holodul și unde a crescut Iosif Vulcan.

 Duminică, 8 Septembrie

ora 11, vizită la fabrica Holcim din comuna Țețchea pentru prezentarea unei noi instalații de recuperare a energiei termice, unica în Europa.

Pretul de referinta la grau trebuie sa scada

As dori sa incep cu o chestiune de principiu: pentru a avea succes si pentru a aduce beneficii corecte atat statului cat si persoanelor direct implicate, consider ca orice activitate economica trebuie sa fie puternic ancorata in realitatile pietei. Si cred ca administratia, acolo unde are atributii, este datoare sa initieze masuri specifice, astfel incat piata libera sa ajute cat mai multi oameni sa isi dezvolte activitatile si nu sa sufere din lipsa unor reglementari clare, necesare si adoptate la timp.
In prezent, pretul de referinta stabilit de Consiliul Judetean Bihor si Directia Agricola – conform atributiilor ce le revin – pentru un kilogram de grau este de 1 RON. Trebuie mentionat faptul ca, in baza hotararii Consiliului Judetean, Finantele stabilesc ulterior o serie de taxe si impozite, inclusiv pentru oamenii care au dat terenuri in concesiune pentru desfasurarea de activitati agricole. In multe cazuri, este vorba despre persoane in varsta care, nemaiputand sa isi lucreze singure terenurile agricole, au satisfactia ca pamanturile lor continua sa fie cultivate si sa dea rod.
In acest an, ne bucuram cu totii de o recolta foarte bogata. Piata a reactionat fata de aceasta realitate astfel incat pretul graului pe piata este, in medie, de aproximativ 0,60 RON, adica cu 40% mai putin fata de pretul estimat initial. Aceasta diferenta intre pretul de referinta si cel real afecteaza mii de familii de agricultori din judetul nostru. 
Am avut in ultimele saptamani foarte multe discutii cu fermieri si cu oamenii de la tara si in urma acestor intalniri doresc sa pornim un demers care sa duca, in aceasta luna, la adoptarea unei noi hotarari a Consiliului Judetean Bihor pentru a corela pretul de referinta stabilit cu realitatea constatata pe piata.
Este o masura dorita atat de micii proprietari de terenuri cat si de marii fermieri, toti fiind acum obligati sa plateasca un impozit mai mare decat ar fi natural si just in conditiile actuale. De asemenea, consider ca este cel putin la fel de important faptul ca o astfel de hotarare va mai avea un efect benefic: prin reducerea riscului aparitiei evaziunii fiscale in acest domeniu, incasarile la bugetul de stat nu vor fi afectate.
Iata, daca vom lua aceasta masura (care ne sta in putinta), noi ca administratie judeteana putem face astfel incat o problema sa fie transformata intr-o situatie de win-win pentru ambele parti: pe de o parte, agricultorii vor avea satisfactia de a plati impozitul la un nivel corect, pe de alta parte, statul va continua sa incaseze venituri importante la buget.

Echipa aleasă de Consiliul Județean al PSD Bihor

Vineri, 10 mai a avut loc prima ședință a noului Consiliului Județean al PSD Bihor, ales de Conferința Județeană a organizației. Cei 122 de membri prezenți (din 151) au ales următoarea echipă de conducere a organizației:

- președinte executiv: Mureșan Ovidiu (președinte PSD Oradea)

- vicepreședinți: Bogdan Gheorghe (deputat), Boiț Nicolae (președinte PSD Salonta), Butișcă Valentina (consilier județean), Chipea Floare (sociolog), Chirilă Bujor (primar Țețchea), Copil Ovidiu (consilier județean), Dăescu Ovidiu (comisar șef Garda de Mediu), Derșidan Dan (consilier județean), Drăghici Sonia (deputat), Duță Cristina (PSD Săcueni), Fărăianu George (director adjunct Clubul Sportiv Crișul Oradea), Gherman Dumitru (responsabil zona Bratca-Borod), Lupău Gheroghiță (președinte PSD Marghita), Mintaș Ioan (președinte CLIMM), Ștefanică Adrian (primar Remetea), Tulvan Fănel (primar Criștioru de Jos), Vid Gheroghe (primar Căpâlna).

- secretar executiv: Tiron Ana-Maria

- trezorier: Ianceu Ioan

USL a câștigat alegerile locale și în județul Bihor!

Uniunea Social-Liberală a câștigat detașat alegerile locale și în județul Bihor! Am obținut un scor electoral foarte bun: avem cel mai mare număr de primării din județ (inclusiv Primăria Oradea), avem cei mai mulți consilieri locali, avem majoritate în Consiliul Județean Bihor (18 consilieri), iar candidatul USL, domnul Cornel Popa va fi viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean (cu 48,37% din sufragiile bihorenilor care s-au prezentat la vot).

Aș dori să mulțumesc pe această cale tuturor românilor și bihorenilor care s-au mobilizat în număr atât de mare la vot și ne-au acordat încrederea lor. De asemenea, aș dori să mulțumesc și celor care au luptat alături de noi în campania electorală și au făcut posibilă o victorie atât de frumoasă și de categorică a USL!

Pe de altă parte, știu că acest rezultat electoral este nu numai o mare bucurie, dar și o responsabilitate pe măsură. Noi, cei din USL va trebui să dovedim românilor și bihorenilor că merităm încrederea acordată și că putem schimba în bine lucrurile din județ și din țară.

 

Se reconfigurează majoritatea din Senat

Săptămâna aceasta doi senatori de la Putere, Iosif Secăşan (PDL) şi Cezar Măgureanu (UNPR) şi-au anunţat demisia din partide. Puterea pierde în acest fel majoritatea în Senat, rămânând cu 66 de senatori, ca şi noi cei din Opoziţie. În prezent, mandatele sunt repartizate astfel: PDL – 45, PSD – 41, PNL – 25, UNPR – 13 și UDMR – 8. În plus există doi senatori independenţi: Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu.

În condițiile în care vom reuși să strângem numărul necesar de voturi pentru a forma o nouă majoritate parlamentară în această cameră a Parlamentului, cel mai probabil după ărbătorile de Paști, grupul USL va reveni la lucrările plenului; mai ales că săptămâna viitoare vom depune și o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu.

Analiză de specialitate privind preţul produselor petroliere

  Preţul carburanţilor reprezintă o problemă care ne doare pe fiecare. Valurile succesive de creştere a preţului la pompă ne afectează în mod direct nivelul de trai: nu doar că putem cumpăra mai puţin combustibil, dar evoluţia preţului carburanţilor determină creşteri în lanţ la preţul produselor de larg consum. Şi pentru că se vehiculează foarte multă informaţie, nu întotdeauna de cea mai bună calitate, datul cu părerea pe acest subiect devenind un nou sport naţional, vă supun atenţiei un material bine fundamentat şi documentat, elaborat de coordonatorul Departamentului de Apărare al Intereselor Statului în Economie din cadrul PSD Bihor, domnul Békési Csaba. 
"Trebuie subliniat, încă de la început, că la ora actuală, preţul benzinei şi motorinei la pompă în România este cel mai scăzut din întreaga Uniune Europeană: preţul mediu al benzinei în România este de circa 1,25 euro pe litru, iar în Italia 1,75 euro pe litru. 
Preţul combustibililor trebuie însă privit prin prisma mai multor factori, ce pot modifica evoluţia acestui preţ: evoluţia preţului barilului de petrol pe piaţa internaţională, cursul de schimb al dolarului SUA, nivelul accizelor dintr-un stat, respectiv cererea şi oferta de pe piaţă. În opinia mea, acest ultim factor este cel mai important în determinarea preţului final.
Din punctul de vedere al preţului ţiţeiului, coroborat cu evoluţia cursului dolarului american, observăm că în perioada 2008-2012 acesta a crescut cu cca. 52%. Analizând evoluţia preţurilor la pompă, observăm că acestea au crescut în perioada 2008-2012 cu circa 55 %, o creştere care este în concordanţă cu creşterea cotaţiilor petrolului la nivel internaţional, cu evoluţia cursului dolar SUA, respectiv cu creşterea accizelor (4,4 % în 2012 pentru produsul motorină) percepute de statul român, accize care reprezintă aproape 50 % din preţul la pompă al acestor produse.
 
Ce este foarte interesant din punct de vedere al funcţionării pieţei este că preţurile la pompă urmează evoluţia factorilor de mai sus, doar în cazul unei evoluţii pozitive ai acestora; în cazul unor evoluţii negative preţurile rămân însă aproape neschimbate. Un exemplu concludent în acest sens este cel din 2009, când preţul petrolului a scăzut cu 23%, dar preţurile la pompă au suferit doar uşoare scăderi, media anuală rămânând neschimbată. Deci, aşa cum spuneam mai sus, raportul dintre cerere şi ofertă reprezintă poate cel mai important factor în formarea/stabilirea preţului produselor petroliere la pompă.
Impactul creşterii preţului combustibililor, creştere care se regăseşte în preţul tuturor bunurilor şi serviciilor, este în realitate atât de grav resimţită de populaţie dintr-o altă cauză, şi anume datorită nivelului de trai scăzut din România.
 
Dacă privim prin prisma numărului de „plinuri” (= 40 litri) de benzină sau motorină care poate fi achiziţionat dintr-un salar minim, rezultatul este catastrofal pentru România: TREI este numărul de plinuri care poate fi cumpărat cu un salar minim în România comparativ cu 33 în Luxemburg, 22 în Franţa, 13 în Spania sau 13 în Grecia, ţară aflată în pragul falimentului, susţinută financiar de către noi toţi.
Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică privind evoluţia salariul mediu brut din România ne indică acelaşi lucru: în timp ce preţul combustibililor a crecut cu 55%, salariul mediu brut a crescut cu doar 15%, iar indicele câştigului salarial real a scăzut la 98,5 procente în 2009 şi la 94,9 procente în 2010 (an de bază 2008 = 100)!
Concluzionând, nu neaparat preţul combustibililor ar trebui să ne preocupe cel mai mult, ci nivelul salariilor din România, respectiv starea generală de sănătate a economiei naţionale".
Preiau mai jos de pe econtext.ro un tabel privind ponderea fiecărui factor ce determină preţul benzinei, precum şi un articol din Jurnalul Naţional care ne spune De ce au românii NOROC că benzina nu e MAI SCUMPĂ 
 

USL intră în “protest parlamentar”

Începând de astăzi, 1 februarie 2012, parlamentarii USL intră în "protest parlamentar" sau grevă parlamentară cum notează presa naţională. Ce înseamna asta? Înseamnă că vom fi prezenţi în orele de program la Senat şi Camera Deputaţilor, dar nu vom participa la lucrări, ceea ce va obliga Puterea PDL-UDMR-UNPR să constate lipsa cvorumului de şedinţă şi pe cale de consecinţă să suspende lucrările; aşa cum s-a întâmplat chiar din prima zi.

 

Situaţia în Senat devine şi mai complicată după demisia din PDL a domnului Mircea Banias. Astăzi, PDL, UDMR şi UNPR au împreună exact 68 de mandate însă în practică, Puterea nu a reuşit niciodată să-şi adune toţi senatorii – senatorul UDMR, Verestoy Attila este în concediu medical, iar şapte senatori sunt şi membri ai Cabinetului Boc. 

 

Protestul nostru va înceta doar la declanşarea procedurilor de alegeri anticipate sau la o eventuală procedură de suspendare a preşdintelui României. De asemenea, vom participa la vot doar în cazul tratatelor internaţionale care privesc interesul naţional şi care nu suferă amânare. 

 

Aş dori să fac şi câteva precizări privind motivaţia noastră a celor din USL de a recurge la acest gest, până la urmă radical. 

 

Domnul prim-ministru Emil Boc cu un tupeu extraordinar ne dă în fiecare zi lecţii de guvernare, ba mai mult şi de democraţie şi parlamentarism. L-am auzit zilele trecute vorbind despre responsabilitate, maşini, diurne şi jucării, încercând să pozeze în marele om politic. Vreau să-i transmit pe această cale domnului Boc că nu îl prinde prea bine rolul. Şi vreau să-i mai spun că parlamentarismul nu înseamnă doar maşină şi diurnă, aşa cum domnia sa încearcă să acrediteze într-un mod cât se poate de populist. Parlamentarism înseamnă şi dialog politic, un lucru de care actuala Coaliţie de guvernământ şi actualul Cabinet reprezentat de domnul Boc au dovedit că nu sunt în stare. După ce timp de trei ani nu ai comunicat cu Parlamentul şi i-ai ignorat pe parlamentarii Opoziţiei (şi chisr şi pe cei ai Puterii), să vii acum şi să vorbeşti despre responsabilitate, mi se pare un lucru cel puţin cinic. 

 

Astăzi, ”asistăm la o sfidare fără precedent a rolului Legislativului, ca factor de control şi legiferare în România. (…) Practica generalizată a ordonanţelor de urgenţă reprezintă, poate, cea mai importantă modalitate de compromitere a funcţiei legislative a Parlamentului. (…) Sustragerea de la dezbaterea parlamentară a celor mai importante legi care afectează viaţa publică şi viaţa cetăţenilor, în general. (… ) Peste 80% din actele aflate pe ordinea de zi a Camerelor sunt proiecte de lege de aprobare a unor ordonanţe sau, eventual, de ratificare a unor acorduri internaţionale. Legile adevărate sunt, de fapt, dezbătute la Palatul Victoria şi nu în Parlamentul României. Parlamentul a devenit anexa Guvernului, fiind utilizat doar ca un decor, pentru a legitima acţiunile şi practicile abuzive ale Guvernului României”.

 

Contrar poate așteptărilor dumneavoastră, citatul anterior nu este din vreun discurs al domnilor Victor Ponta sau Crin Antonescu. Fragmentul a fost luat dintr-un discurs al domnului Emil Boc! Se întâmpla în 2003, când domnia sa în calitate de lider al Opoziției și apărător al parlamentarismului din România acuza guvernul Năstase de toate relele din țară. De atunci, singura schimbare este că domnul Boc nu mai este în Opoziție, ci a ajuns premier, poziție din care comite aceleași greșeli pe care le reproșa adversarilor săi politici de acum opt ani. 

 

Avem de a face cu ipocrizie sau cu incompetență, vă las pe dumneavoastră să judecați! Eu am vrut doar să semnalez un lucru extrem de grav pentru democrația românească: degradarea continuă și accentuată a parlamentarismului românesc. Am ajuns în situația anormală ca Executivul să dicteze Legislativului ce să facă, cum să facă și când să facă. Avem cel mai mare număr de ordonanțe de urgență emise într-un an, iar Cabinetul Boc a făcut ca angajarea răspunderii guvernului să devină regula și nu excepția. Mai mult decât atât, parlamentarii din arcul guvernamental nu sunt lăsați să-și exercite dreptul la vot la moțiunile de cenzură. Sunt ținuți în băncile parlamentului, precum oile în țarc! Să vii şi să vorbeşti despre responsabilitate după ce ai repetat toate greşelile pe care le-ai reproşat adversarului mi se pare un gest de mare „maturitate” şi responsabilitate politică, precum şi de un cinism desăvârşit. La fel cum au fost ultimii trei ani de guvernare sub domnul Boc! Domnia sa se pricepe cel mai bine la acţiuni de imagine – dă cu coasa sau cu lopata, după cum o cere situaţia şi publicul – şi e foarte bun la lozinci, aşa cum chiar colegii săi de partid recunosc în spatele uşilor închise. E grozav la a arunca praf în ochii electoratului şi la a lansa teme false de dezbatere. Cele cu adevărat importante, sunt însă fie uitate din discursul Puterii, fie compromise în totalitate. Dacă analizăm performanţa sa de prim-ministru observăm doar contra-performanţe: astăzi, Puterea din România în frunte cu domnii Boc şi Băsescu, este mai coruptă şi mai clientelară ca niciodată, iar actul guvernării este mai costisitor decât în precedentele guvernări la un loc! 

 

« Performanţele » domnului Boc şi ale colegilor săi de cabinet i-au scos pe români în stradă şi ne determină pe noi parlamentarii Opoziţiei să recurgem la acest protest! Scopul acestei greve parlamentare este, până la urmă, acela de a arăta Puterii că nu se mai poate continua pe această linie. Că nu se mai poate fără dialog real şi respect reciproc. Pe de altă parte, scopul nostru este de a le arăta ”majorității tăcute” a românilor că Opoziţia nu a renunţat la lupta politică şi că este dispusă să o ducă până la capăt. Vrem să le arătăm românilor că mai există o speranță, că mai există o licărire de bine și că nu trebuie să ne resemnăm și să acceptăm tot ceea ni se întâmplă. Argumentul PDL că toți politicienii sunt la fel și că indiferent cine va veni la Putere nu se va schimba nimic în țară este încă o mare minciună răspândită de PDL doar pentru a se menține la Putere. Pentru că niciodată lucrurile nu au mers atât de rău în țara asta după 1989, niciodată ignoranții și neamurile proaste nu au avut atâta putere cât au acum în vremea PDL, niciodată nu am avut o guvernare atât de cinică și mincinoasă. 

 

Aşa cum am mai spus-o şi cu alte ocazii, fie că domnul Boc recunoaşte sau nu, avem de a face cu o problemă politică, iar soluția este tot una politică: alegerile anticipate și formarea unui nou guvern de profesioniști